Με επτά διαφορετικά προγράμματα απασχόλησης, που θα τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους, επιδιώκει ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, να περιορίσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Από τα προγράμματα αυτά, αναμένεται να ωφεληθούν έως 145.500 άνεργοι, ενώ θα δίνεται στο εξής έμφαση στο να μπορούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται, να γίνουν μόνιμες θέσεις απασχόλησης.
Η απορρόφηση των ανέργων αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» των συγκεκριμένων προγραμμάτων, καθώς η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί εν πολλοίς από το ποσοστό που θα προκύψουν μόνιμες θέσεις εργασίας.
Έως τώρα αντίστοιχα προγράμματα δεν κατάφερναν να υπερβούν το 20% στη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης. Ήδη σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης για το πρώτο πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί και το οποίο αφορά την στήριξη 38.000 ανέργων ηλικίας 25 – 29 ετών.
Στο πρόγραμμα αυτό, μέσω voucher (επιταγή κατάρτισης) θα προσφέρεται τόσο θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 100 ωρών, όσο και πρακτική άσκηση έως πέντε μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αύριο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση το δεύτερο πρόγραμμα, που είναι αντίστοιχο και αφορά νέους ανέργους ηλικίας 18 – 24 ετών. Τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα που θα τεθούν σε εφαρμογή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι:
*Πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων άνω των 29 ετών: το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μέσω ΟΑΕΔ και στόχο έχει να καλύψει έως 16.000 θέσεις απασχόλησης. Θα τεθεί σε διαβούλευση εντός Αυγούστου, θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που συνολικά θα φτάνει έως τους πέντε μήνες. Το κόστος του θα ανέλθει στα 112.000.000 ευρώ.
*Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ). Το πρόγραμμα στόχο έχει να απασχολήσει 6.500 ανέργους, σε θέσεις εργασίας που αφορούν της κοινωνική οικονομία και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
*Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 ανέργους. Αφορά πεντάμηνη εργασία σε δημόσιους φορείς και ξεκινάει επίσης τον Σεπτέμβριο.
*Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις σε τομείς που αποτελούν την αιχμή της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αγροτική παραγωγή και η πληροφορική. Το πρόγραμμα αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Νοέμβριο.
*Πρόγραμμα (youth guarantee) για 8.000 ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Η έναρξή του προσδιορίζεται για τον Δεκέμβριο.
Συνολικά, το κόστος όλων των προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης έως το τέλος του έτους θα ανέλθει στο ποσό των 601.000.000 ευρώ.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.