Ένα «ρομποτάκι» ακολουθεί συνεχώς τους επίσημους λογαριασμούς Twitter 181 πολιτικών (προς το παρόν) και καταγράφει σε μια βάση δεδομένων όλα τους τα tweet. Όταν κάποιος από αυτούς αποφασίσει να διαγράψει ένα tweet, χτυπάει συναγερμός. Tο tweet εξετάζεται και διερευνάται η πιθανή αιτία της διαγραφής του. Στην συνέχεια, το σβησμένο tweet δημοσιεύεται από το Politwoops, για το καλό της Δημοκρατίας, όπως πρεσβεύουν η οργάνωση Stichting Het Nieuwe Stemmen και η κολεκτίβα ‘Hack de Overheid’ (ή Hack the Government).
Ένα tweet μπορεί να αποτελεί απόδειξη για υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ ή γκάφα ολκής (ή, βεβαίως απλές αναδιατυπώσεις και ορθογραφικά λάθη). Έτσι, το Politwoops δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στον δημόσιο έλεγχο των πολιτικών προσώπων και τη πολυδιαφημισμένη διαφάνεια στην πολιτική, η οποία πλέον επεκτείνεται και ασκείται μέσα από το χώρο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η πρωτοβουλία του ιδρύματος Open State ανήκει στις δύο ολλανδικές οργανώσεις που δηλώνουν ότι σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν ενεργούς πολίτες. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί και το εγχείρημα Politwoops, που ξεκίνησε την λειτουργία του και στην Ελλάδα από το igraphics.gr. Ανάλογα εγχειρήματα έχουν αναλάβει ομάδες ενεργών πολιτών σε 19 χώρες, καθώς ο κώδικας του Politwoops είναι ελεύθερα διαθέσιμος στο Github.
Η διαρκώς αυξανόμενη συλλογή περιλαμβάνει ήδη 2.000 διαγραμμένα tweets, τα οποία καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι σήμερα. Μαζί τους, δημοσιεύονται και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημοσιοποίηση τους, η ημερομηνία διαγραφής τους, ο χρόνος που παρέμειναν σε δημόσια θέα πριν διαγραφούν, αλλά και η πιθανή αιτία διαγραφής τους.
Παράλληλα, διατίθεται η δυνατότητα αναζήτησης των διαγραμμένων tweets ανά περιφέρεια, κόμμα, πολιτικό αξίωμα ή πιθανή αιτία διαγραφής, αλλά και αναζήτηση χρήσης συγκεκριμένων λέξεων, εξηγεί το igraphics.gr σε σχετικό blog post. Επίσης, όταν ένα σβησμένο tweet εντάσσεται στην κατηγορία OOPS, υπάρχουν και σχόλια (παραπομπή «περισσότερα») για την διαφαινόμενη τακτική.
Πιθανές αιτίες διαγραφής tweet:
Λάθος στο tag ή το mention ή ολοκληρωτική απουσία τους.
Καμία προφανής αιτία.
Αυτά που σίγουρα οι πολιτικοί δεν θα ήθελαν να γνωρίζετε.
Πολλές φορές εμφανίζονται τα ίδια tweet παραπάνω από μια φορά, συνήθως λόγω της διασύνδεσης λογαριασμών facebook και twitter.
Ορθογραφικά, τυπογραφικά, γραμματικά, λάθη από κεκτημένη ταχύτητα.
Tweets, συνήθως διαφημιστικά, που γίνονται χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.
Tweets που σβήστηκαν για να ξαναγραφτούν λίγο διαφορετικά.
Όπως γράφει η ομάδα igraphics.gr που εποπτεύει την διαγραφή tweet Ελλήνων πολιτικών, «το Politwoops, λειτουργεί ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στον χρήση να κρίνει τη δημόσια και συχνά ρετουσαρισμένη επικοινωνία ενός πολιτικού με το κοινό, όχι μόνο από όσα γράφονται, αλλά και από όσα αναιρούνται εκ των υστέρων.
»Ένα μέσο ελέγχου του πολιτικού μηνύματος ή διαλόγου καθώς αμβλύνεται, διαψεύδεται ή αλλάζει μορφή, ανάλογα με τις συνθήκες. Μια υπενθύμιση πως όσα λέγονται και γράφονται δημόσια δε ρετουσάρονται επιλέγοντας “Delete”, με τον ίδιο τρόπο που οι προεκλογικές δεσμεύσεις αναιρούνται, αθετούνται και ξεχνιούνται μετεκλογικά.»
Related
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.