Έφτασε η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σύμπαν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στη δημοσιότητα μια από τις πρώτες εικόνες του τηλεσκόπιου και είναι η βαθύτερη άποψη του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η εικόνα δείχνει το SMACS 0723, όπου μια τεράστια ομάδα σμήνων γαλαξιών λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός για τα αντικείμενα πίσω τους. Ονομάζεται βαρυτικός φακός, και είναι αυτός που δημιούργησε την πρώτη βαθιά όψη πεδίου του Webb με απίστευτα παλιούς και μακρινούς γαλαξίες.
Η παρουσίαση έγινε στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προεπισκόπησης με τον διευθυντή της NASA Μπιλ Νέλσον.
Η εικόνα είναι αστραφτερή και όμορφη, μια εξαιρετική επιλογή για φόντο υπολογιστή, σχολιάζει η έγκυρη επιθεώρηση The Atlantic.
Το φως από τους γαλαξίες στο προσκήνιο έφυγε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και το φως από το γαλαξία πέρα από αυτούς, ακόμη περισσότερο. Όλο αυτό το φως έχει συλληφθεί με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια από το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο στην ιστορία, καθιστώντας αυτήν «τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον κ. Νέλσον.
Μερικοί από αυτούς τους μακρινούς γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν. Το σμήνος γαλαξιών φαίνεται όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το τηλεσκόπιο κατάφερε να ανιχνεύσει το σχήμα (τα κόκκινα τόξα) γαλαξιών που υπήρχαν σε βάθος 13 δισεκατομμυρίων ετών, λίγα μόλις εκατομμύρια χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ.
«Αυτό το κομμάτι του απέραντου σύμπαντος καλύπτει ένα κομμάτι του ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου που κρατιέται στο μήκος του βραχίονα από κάποιον στο έδαφος», σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.
Η εικόνα, που λήφθηκε από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb, αποτελείται από εικόνες που λαμβάνονται σε διαφορετικά μήκη κύματος φωτός κατά τη διάρκεια 12,5 ωρών. Τα βαθύτερα πεδία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble χρειάστηκαν εβδομάδες για να καταγραφούν.
Οι υπόλοιπες έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης θα πρωτοπαρουσιαστούν αργότερα την Τρίτη 12 Ιουλίου.
Το διαστημικό παρατηρητήριο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο, θα μπορεί να κοιτάζει μέσα στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να παρατηρεί μερικούς από τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη του σύμπαντος βλέποντάς τους μέσω του υπέρυθρου φωτός, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.