Λίγες ώρες μετά την κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων δανειστών στο χθεσινό Eurogroup, μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές κάνουν τις πρώτες αποτιμήσεις του αποτελέσματος, αναζητώντας πού κέρδισε και πού έχασε από την συμφωνία η Ελλάδα.
Οι περισσότεροι συγκλίνουν στα εξής:
– Η Ελλάδα κέρδισε στην μη αναφορά σε ανάγκη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016.
– Στην επιστροφή των 11 δισ. του ΤΧΣ, εξέλιξη που μειώνει το χρέος και δημιουργεί χώρο για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και χαλάρωση της λιτότητας.
– Στην αποφυγή των νέων μέτρων λιτότητας που προέβλεπαν οι δεσμεύσεις από το υφιστάμενο μνημόνιο. Η Ελλάδα θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις.
– Η Ελλάδα έχασε στην μη πλήρη κατάργηση του μνημονίου, καθώς ορισμένες δράσεις του θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται.
– Στην παράταση του προγράμματος για 4 αντί για 6 μήνες που ήθελε η Ελλάδα. Αυτό εκτιμάται ότι αποτέλεσε στρατηγικό μπλόκο των Ευρωπαίων προκειμένου η Ελλάδα να μην καλύψει μέσω του προγράμματος λήξεις ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που διακρατά η ΕΚΤ και να αναγκαστεί εάν δεν βρει μόνη της τα κεφάλαια αυτά να διαπραγματευτεί νέο δάνειο με τους Ευρωπαίους, με επιπλέον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και όρους.
– Τα κεφάλαια του ΤΧΣ θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες μόνο και όχι για χρηματοδότηση του Δημοσίου.
– Τα μέτρα που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, ειδάλλως θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα.
– Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογούνται και πάλι από τους τρεις θεσμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Ωστόσο δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος τρόικα.