Τα Χριστούγεννα υπό Απαγόρευση
Αν ερευνήσετε για λίγο αυτό το ζήτημα, θα διαπιστώσετε ότι τα Χριστούγεννα δεν έχουν τις ρίζες τους στην αληθινή Χριστιανοσύνη. Πολλοί λόγιοι της Αγίας Γραφής, από διάφορα θρησκευτικά δόγματα, το αναγνωρίζουν αυτό. Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι, στην Αγγλία, το Κοινοβούλιο του Κρόμγουελ αποφάσισε το 1647 να ανακηρύξει τα Χριστούγεννα ημέρα μετάνοιας και κατόπιν, το 1652, τα απαγόρευσε εντελώς. Το Κοινοβούλιο συνεδρίαζε σκοπίμως στις 25 Δεκεμβρίου κάθε έτους, από το 1644 ως το 1656. Σύμφωνα με την ιστορικό Πένι Λ. Ρέσταντ, «οι ιερείς που κήρυτταν για τη Γέννηση κινδύνευαν να φυλακιστούν. Στους επιτρόπους επιβάλλονταν πρόστιμα σε περίπτωση που στόλιζαν τις εκκλησίες τους. Τα καταστήματα παρέμεναν διά νόμου ανοιχτά την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα». Γιατί είχαν ληφθεί τόσο δραστικά μέτρα; Οι Πουριτανοί μεταρρυθμιστές πίστευαν ότι η εκκλησία δεν έπρεπε να δημιουργεί παραδόσεις που δεν υπήρχαν στις Γραφές. Το κήρυγμά τους και τα έντυπα τα οποία διένεμαν καταδίκαζαν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων.
Παρόμοια στάση επικρατούσε και στη Βόρεια Αμερική. Ανάμεσα στα έτη 1659 και 1681, τα Χριστούγεννα ήταν απαγορευμένα στην Αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης.* Σύμφωνα με το νόμο που ίσχυε τότε, τα Χριστούγεννα δεν έπρεπε να τηρούνται σε οποιαδήποτε μορφή και με κανέναν τρόπο. Οι παραβάτες κατέβαλλαν πρόστιμο. Όχι μόνο οι Πουριτανοί στη Νέα Αγγλία δεν ήθελαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αλλά και μερικές ομάδες στις κεντρικές αποικίες. Οι Κουάκεροι της Πενσυλβανίας είχαν εξίσου κατηγορηματική στάση με τους Πουριτανούς όσον αφορά αυτή τη γιορτή. Μια πηγή λέει ότι «λίγο καιρό αφότου οι Αμερικανοί απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, η Ελίζαμπεθ Ντρίνκερ, που ανήκε και αυτή στους Κουάκερους, χώρισε τους κατοίκους της Φιλαδέλφειας σε τρεις κατηγορίες. Υπήρχαν οι Κουάκεροι, οι οποίοι “θεωρούν [τα Χριστούγεννα] όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα”, εκείνοι που χαρακτηρίζονταν από θρησκευτική ευλάβεια και οι υπόλοιποι που “περνούν αυτή την ημέρα με όργια και ασωτίες”».
Ο Χένρι Γουόρντ Μπίτσερ, ένας γνωστός Αμερικανός κήρυκας ο οποίος ανατράφηκε σε ορθόδοξη Καλβινιστική οικογένεια, δεν γνώριζε πολλά για τα Χριστούγεννα μέχρι την ηλικία των 30 ετών. «Για εμένα, τα Χριστούγεννα ήταν μια άγνωστη ημέρα», έγραψε ο Μπίτσερ το 1874.
Ούτε οι πρώτες εκκλησίες των Βαπτιστών και των Κογκρεγκασιοναλιστών έβρισκαν Γραφικούς λόγους για τον εορτασμό της γέννησης του Χριστού. Μια πηγή αναφέρει ότι η Εκκλησία των Βαπτιστών του Νιούπορτ [Ρόουντ Άιλαντ] γιόρτασε για πρώτη φορά Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου 1772—περίπου 130 χρόνια μετά την ίδρυση της πρώτης εκκλησίας Βαπτιστών στη Νέα Αγγλία.
g02 8/12 16, 17
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.