Το Κρυφό Σχολειό και η ευλογία των όπλων στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στις 25 Μαρτίου αναφέρονται σε πλήθος βιβλίων ως δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα της Νεότερης Ιστορίας. Ωστόσο, κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο της εποχής δεν αναφέρει κάποιο παρόμοιο γεγονός, ούτε καν ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματά του.
Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η εθνική γιορτή της Ελλάδας ήταν η Πρωτοχρονιά, γιατί την 1η Ιανουαρίου 1822 ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας και ξεκίνησε η νομική ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Η ιστορία με το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και την 25η Μαρτίου ξεκίνησε πολύ αργότερα, στοχεύοντας στην εμφάνιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως συνιδρύτρια της νέας Ελλάδας.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Εκκλησία αποτελούσε το κυριότερο στήριγμα της οθωμανικής εξουσίας. Η Εκκλησία ήταν εκείνη που αφόρισε τον Ρήγα και τους κλέφτες το 1806, τον Σούτσο, τον Υψηλάντη και άλλους το 1821, γιατί αμφισβήτησαν την εξουσία του Σουλτάνου και του Πατριάρχη.
Στην Εγκύκλιο του Μαρτίου 1821, 23 ανώτατοι κληρικοί ισχυρίστηκαν ότι η κυριαρχία των Οθωμανών ήταν θεόπεμπτη και όποιος οργανώνει ανταρσία εναντίον τους κινείται εναντίον του Θεού, γι’ αυτό η Εκκλησία τον αφορίζει και τον καταδικάζει σε αιώνια τιμωρία. Ανάμεσα σε αυτούς τους κληρικούς βρισκόταν και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Γρηγόριος Ε’, o οποίος το 1870 εντάχθηκε στους ήρωες και πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης!
Όσο αφορά το Κρυφό Σχολειό, είναι γνωστό ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν απαγόρευσε την ίδρυση σχολείων, ούτε την εκμάθηση ελληνικών. Κατά την Τουρκοκρατία, τα σχολεία ήταν φανερά και λειτουργούσαν σε αρκετές πόλεις. Πολύ γνωστά είναι η Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη, η Ακαδημία των Κυδωνιών, οι Σχολές της Πάτμου, των Ιωαννίνων, του Άθω, της Σμύρνης, της Αθήνας κ.α.
http://tvxs.gr/
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.