ΕΠΕΙΔΗ τα φίδια κινούνται χωρίς άκρα, χρειάζονται χοντρό δέρμα που να αντέχει τη συνεχή τριβή. Μερικά είδη σκαρφαλώνουν σε κορμούς δέντρων με ανώμαλη επιφάνεια, ενώ άλλα χώνονται μέσα σε τραχιά άμμο. Τι κάνει το δέρμα τους τόσο ανθεκτικό;
Σκεφτείτε: Το δέρμα των φιδιών διαφέρει ως προς το πάχος και τη δομή ανάλογα με το είδος τους. Εντούτοις, το δέρμα όλων των φιδιών έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Εξωτερικά είναι σκληρό και προς το εσωτερικό του γίνεται όλο και πιο μαλακό. Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει αυτό; «Το υλικό που αλλάζει βαθμιαία από δύσκαμπτο εξωτερικά σε εύκαμπτο εσωτερικά κατανέμει τη δύναμη πρόσκρουσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια», λέει η ερευνήτρια Μαρί-Κριστίν Κλάιν. Η μοναδική δομή του δέρματος του φιδιού επιτρέπει στο φίδι να γαντζώνεται στο έδαφος όσο χρειάζεται προκειμένου να κινείται. Ταυτόχρονα κατανέμει ομοιόμορφα την πίεση από τις αιχμηρές πέτρες ώστε το δέρμα φθείρεται λιγότερο. Η ανθεκτικότητα είναι ζωτική, εφόσον το φίδι αλλάζει συνήθως δέρμα μόνο κάθε δύο ή τρεις μήνες.
Υλικά με ανάλογες ιδιότητες ίσως αποδειχτούν χρήσιμα στην ιατρική—παραδείγματος χάρη στην κατασκευή αντιολισθητικών και υπερανθεκτικών εμφυτευμάτων. Επίσης, μηχανήματα με ιμάντες μεταφοράς που θα μιμούνται τη σύσταση του δέρματος του φιδιού ίσως απαιτούν λιγότερα ρυπογόνα λιπαντικά.
Ποια είναι η άποψή σας; Είναι το δέρμα του φιδιού προϊόν εξέλιξης; Ή μήπως αποτελεί προϊόν σχεδιασμού;
http://www.jw.org
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.