Αν και ο νομπελίστας φυσικός Τζακ Κίλμπι αδυνατούσε να φανταστεί τον αντίκτυπο της εφεύρεσής του στην καθημερινή ζωή -ειδικά όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν, η Texas Instruments, σχεδόν τον αγνόησε στην αρχή-, η φορητή αριθμομηχανή, γνωστή και ως «κομπιουτεράκι», συμπληρώνει 57 χρόνια ζωής.
Το καλοκαίρι του 1958, ο Αμερικανός επιστήμονας, αυτοσχεδιάζοντας, έφτιαξε το πρώτο chip στον κόσμο. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια μέχρι αυτή η ανακάλυψη να πάρει την οριστική μορφή της και να γίνει η πρώτη φορητή αριθμομηχανή, καθώς τότε τα «μεγάλα κεφάλια» της πληροφορικής δεν μπορούσαν πραγματικά να εκτιμήσουν την αξία της εφεύρεσης του Κίλμπι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Έναν χρόνο αργότερα, το 1959, ο φυσικός Ρόμπερτ Νόις, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία Fairchild, κατασκεύασε επίσης ένα μικροτσίπ. O Kίλμπι εν τω μεταξύ είχε πάρει τον αριθμό πατέντας 3.138.743, κάτι που αργότερα θα του φαινόταν πολύ χρήσιμο, στις δικαστικές διαμάχες για την πατρότητα της φορητής αριθμομηχανής – που πάντως κατέληξαν σε συμβιβασμό.
Στις 29 Μαρτίου 1967 ο Αμερικανός φυσικός παρουσίασε στον διευθυντή της Texas Instruments το περίφημο «Cal Tech», ένα μικρό μαύρο κουτί από αλουμίνιο, παχύ όσο ένα λεξικό, το οποίο ζύγιζε 1,25 κιλά και δεν χωρούσε σε καμία τσέπη.
Ωστόσο, ήταν φορητό και μπορούσε να δουλεύει με μπαταρίες, ενώ ήταν επίσης σε θέση να προσθέτει εξαψήφιους αριθμούς, να αφαιρεί, να πολλαπλασιάζει και να διαιρεί, όχι όμως και να κάνει πιο σύνθετες μαθηματικές πράξεις.
Και πάλι πάντως, οι προϊστάμενοι του Τζακ Κίλμπι δεν έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό, παρ’ όλο που τελικώς πείστηκαν να δώσουν την άδεια στην ιαπωνική εταιρεία Canon να κατασκευάσει το «κομπιουτεράκι».
Το Pocketronic κυκλοφόρησε το 1970, κοστίζοντας 400 δολάρια στην αμερικανική αγορά και σχεδόν 2.000 γερμανικά μάρκα -όσο περίπου ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο- στη Γερμανία.
Οι τιμές με το πέρασμα του χρόνου έπεφταν και το 1974 κόστιζε γύρω στα 100 ευρώ, με τις πωλήσεις διαχρονικά να αυξάνονται, φτάνοντας στη Γερμανία μόνο το 1999 τα 4,4 εκατ.
Αν και σήμερα τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν αριθμομηχανές, πέρυσι στη Γερμανία πουλήθηκαν 2,6 εκατομμύρια «κομπιουτεράκια».
Το 1982 ο Τζακ Κίλμπι κατατάχθηκε για την εφεύρεσή του δίπλα στους μεγάλους Αμερικανούς συναδέλφους του εφευρέτες, όπως τον Τόμας Έντισον και τους αδελφούς Ράιτ, ενώ το 2000 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής.