Στο αχανές σύμπαν ένα άστρο εκρήγνυται κάθε δευτερόλεπτο, ωστόσο οι φορές που βλέπουμε εμείς αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιες και ακόμα πιο σπάνιες είναι οι φορές που μπορούμε να το παρακολουθήσουμε από τη στιγμή της έκρηξης μέχρι τη στιγμή που χάνει τη φωτεινότητά του και χάνεται στη λήθη.
Το Φεβρουάριο του 2018, το Hubble ξεκίνησε να παρατηρεί το SN 2018gv, αμέσως μετά τον εντοπισμό της supernova από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Koichi Itagaki στα μέσα Ιανουαρίου. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να μετρήσουν με ακρίβεια το ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος, μιας και οι supernova χρησιμοποιούνται για να μετρήσουμε τις αποστάσεις γαλαξιών.
Στο time-lapse που δημιουργήθηκε και κράτησε περίπου ένα χρόνο, η supernova εμφανίζεται πιο φωτεινή και από το φωτεινότερο αστέρι του γαλαξία και σταδιακά χάνεται από τα μάτια μας.
Τη στιγμή της έκρηξης είχε 5 δισεκατομμύρια φορές τη φωτεινότητα του Ήλιου, ενώ απείχε 70 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Πρόκειται για supernova τύπου Ia και προέρχεται από δυαδικό σύστημα λευκού νάνου ο οποίος απορροφά την ύλη του άλλου άστρου. Μόλις απορροφήσει ύλη ίση με 1.44 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, ξεκινά η πυρηνική αντίδραση που οδηγεί στη βίαιη έκρηξή του. Εκτοξεύει ύλη με 6% την ταχύτητα του φωτός και φτάνει σε φωτεινότητα 5 δισεκατομμύρια Ήλιους μας.
Οι αστρονόμοι συγκρίνοντας τη θεωρητική με την παρατηρήσιμη φωτεινότητα μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την απόστασή μας από τη supernova και το γαλαξία της, ενώ τα δεδομένα βοηθούν στον υπολογισμό της Σταθεράς του Hubble, δηλαδή το ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος.
Όταν ένα άστρο απελευθερώνει τόση ενέργεια σε λίγες μέρες όσο ο Ήλιος μας σε δισεκατομμύρια χρόνια, τότε ξέρεις πως δε θα είναι ορατό για πολύ. {https://unboxholics.com}
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.