Τροπολογία για την χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατέθεσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο. Το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί από τα μέσα Ιουλίου σε 30 δήμους οι οποίοι θα οριστούν με υπουργική απόφαση «βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας» και θα αφορά πολίτες που βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Ως Ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κατηγορίες:
α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής
β) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: περιλαμβάνει όλα τα άτομα, που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.
Ως Ανήλικα μέλη ορίζονται τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως 18 ετών. Άστεγοι, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.
Η πρώτη φάση του Προγράμματος λήγει στις 31.12.2016, οπότε και, όπως είπε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου στη Βουλή, θα ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του, και περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:
την εισοδηματική ενίσχυση
την πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες και
τις υπηρεσίες ενεργοποίησης και προώθησης των δικαιούχων σε δράσεις σχετικά με την εύρεση εργασίας, την επαγγελματική κατάρτιση κ.λπ.