«Ο Οπενχάιμερ [που βοήθησε στη σχεδίαση της ατομικής βόμβας] είχε δίκιο που πίστευε ότι η πορεία της ιστορίας άλλαξε το 1945. Δεν είναι δυνατό να ξαναγίνει μεγάλος πόλεμος, με τον τρόπο που έγινε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος».—Weapons and Hope (Όπλα και Ελπίδα), του Φρίμαν Ντάισον.
Η ΧΡΗΣΗ της ατομικής βόμβας το 1945 άλλαξε τον κόσμο. Αποτέλεσε άλλο ένα σημείο καμπής στην ιστορία του πολέμου. Έτσι είδε την κατάσταση ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ένας από τους εφευρέτες της βόμβας. Όταν έγινε η δοκιμαστική έκρηξη στο Νέο Μεξικό, ο Οπενχάιμερ, παραθέτοντας από την Ινδουιστική Βαγαβάδ-Γκίτα, είπε: «Γίνομαι ο θάνατος, ο καταστροφέας κόσμων». Ο Οπενχάιμερ δήλωσε επίσης: «Οι λαοί αυτού του κόσμου πρέπει να ενωθούν· αλλιώς θα αφανιστούν».
Το 1949, μια συμβουλευτική ομάδα επιστημόνων για την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας των Η.Π.Α., στην οποία ανήκε και ο Οπενχάιμερ, προειδοποίησαν ενάντια στην ανάπτυξη της πολύ πιο φονικής υδρογονοβόμβας. Η έκθεσή τους δήλωνε: «Πρόκειται για υπερόπλο· πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατηγορία από εκείνη της ατομικής βόμβας». Αυτό συμβαίνει, επειδή η καταστρεπτική δύναμη της υδρογονοβόμβας μπορεί να πολλαπλασιαστεί με την προσθήκη ενός πολύ φτηνού καύσιμου, του δευτέριου. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ατομική βόμβα ήταν πια παιχνιδάκι.
Ο Ενρίκο Φέρμι και ο Ίσιντορ Ραμπάι, που ήταν κι αυτοί μέλη της συμβουλευτικής ομάδας, έδωσαν μια ακόμη πιο ισχυρή προειδοποίηση. «Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν όρια στην καταστροφικότητα αυτού του όπλου, η ίδια η ύπαρξή του, καθώς και η γνώση της κατασκευής του αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Από όποια σκοπιά κι αν το δούμε, πρόκειται οπωσδήποτε για συμφορά». (Τα πλάγια γράμματα δικά μας.) Εκείνοι ήξεραν ότι τώρα ο άνθρωπος θα μπορούσε να καταστρέψει τον εαυτό του. Η συμβουλή τους ενάντια στην ανάπτυξη της υδρογονοβόμβας αγνοήθηκε.
‘Προφητείες για την Καταστροφή που Έχουν Επιστημονική Βάση’
Το ότι κατέχει τώρα ο άνθρωπος μια απίστευτα καταστρεπτική δύναμη φαίνεται καθαρά από το γεγονός που ανάφερε ο Δρ Λόουν, ένας από τους προέδρους της Διεθνούς Ιατρικής Ένωσης για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου: «Η δύναμη πυρός ενός και μόνο σύγχρονου υποβρυχίου είναι κατά προσέγγιση οχταπλάσια σε σύγκριση με τη συνολική δύναμη πυρός του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και είναι αρκετή για να καταστρέψει όλες τις μεγάλες πόλεις του Βόρειου Ημισφαιρίου». Σημειώστε ότι αυτή είναι η καταστρεπτική δυνατότητα ενός μόνο υποβρυχίου! Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν δεκάδες υποβρύχια και πλοία που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τα όπλα ξηράς και αέρα, έχουμε ένα σύνολο 50.000 και πλέον πυρηνικών κεφαλών!
Πότε, στη διάρκεια της ιστορίας, ξαναείχε ο άνθρωπος στα χέρια του τέτοια τρομακτική, τέτοια φοβερή δύναμη; Ο Δρ Λόουν παραδέχεται ότι κάθε ιστορική περίοδος έχει και τους προφήτες της, που οι άνθρωποι τους αγνοούν. Τι διαφορετικό συμβαίνει σήμερα; Ο ίδιος εξηγεί: «Η δική μας είναι η πρώτη εποχή, στην οποία οι προφητείες περί καταστροφής προέρχονται από αντικειμενικές επιστημονικές αναλύσεις». Ο Δρ Λόουν λέει ότι αν ποτέ γινόταν πυρηνικό ολοκαύτωμα, «είναι καθαρή υπεροψία να προφασιζόμαστε ότι θα υπήρχαν επιζώντες μετά από μια τέτοια ανθρωποποίητη καταστροφή».
Αυξημένη «Αγωνία των Εθνών»
Το 1945, ο άνθρωπος απελευθέρωσε το κακό πνεύμα του πυρηνικού πολέμου από το μαγικό λυχνάρι της επιστημονικής γνώσης και τώρα πια δεν μπορεί να το ξαναπάρει πίσω. Μπορεί να καταστρέψει τα πυρηνικά του όπλα, αλλά πώς θα εξαφανίσει τη γνώση που μπορεί οποτεδήποτε να οδηγήσει και πάλι σ’ αυτά; Συνεπώς τα γεγονότα που συνέβηκαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, μαζί με την ανάπτυξη των υπερπυρηνικών όπλων έχουν αυξήσει τις δυνατότητες για «φοβερά φαινόμενα και μεγάλα σημεία από τον ουρανόν», για «αγωνία των εθνών», που θα βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 1945.—Λουκάς 21:11, 25, ΚΔΤΚ.
Η αγωνία των εθνών έχει επίσης αυξηθεί εξαιτίας της ικανότητάς μας να έχουμε άμεση επικοινωνία. Μόνο σ’ αυτόν τον 20ό αιώνα, τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κομπιούτερ, δορυφόροι) επιτρέπουν σ’ όλη την ανθρωπότητα να μαθαίνει στη στιγμή για πολέμους και καταστροφές, σκορπίζοντας έτσι το φόβο και την αγωνία στα έθνη μ’ έναν εντελώς πρωτόγνωρο τρόπο. Το παγκόσμιο κοινό όχι μόνο μαθαίνει για τους πολέμους και το αιματοκύλισμα, αλλά μπορεί και να δει αυτά τα πράγματα στην τηλεόραση, ακριβώς έτσι όπως συμβαίνουν!
Τα Σημάδια που Αφήνει ο Πόλεμος
Σήμερα, σ’ αυτό το έτος 1988, υπάρχουν εκατομμύρια οικογένειες σ’ όλο τον κόσμο που έχουν προσωπική εμπειρία των γεγονότων που αποδεικνύουν ότι ζούμε στις έσχατες μέρες. Πώς συμβαίνει αυτό; Έχουν χάσει ένα ή περισσότερα αγαπημένα τους πρόσωπα στους δυο παγκόσμιους πολέμους ή σε κάποια από τις άλλες μεγάλες συρράξεις (της Κορέας, του Βιετνάμ, του Ιράν-Ιράκ, του Λιβάνου κ.ο.κ.) που έχουν αποδεκατίσει την ανθρωπότητα. Ίσως να είναι και η δική σας οικογένεια ανάμεσα σ’ εκείνες που μπορούν να θυμηθούν κάποιο χαμένο πατέρα, παππού, θείο ή αδελφό. Επίσης, στους πολέμους και στο Ευρωπαϊκό Ολοκαύτωμα, πέθαναν εκατομμύρια μητέρες, γιαγιάδες, αδελφές και θείες.
Επιπρόσθετα, στη δική μας γενιά, πολλά στρατεύματα έχουν ξεχυθεί μανιασμένα σ’ όλη την έκταση της Ευρώπης και της Άπω Ανατολής, βιάζοντας και λεηλατώντας τον άμαχο πληθυσμό. Έτσι, οι επιζώντες, και ειδικά οι γυναίκες, κουβαλάνε μέχρι σήμερα τα σημάδια της κακομεταχείρισης που υπέστησαν τότε. Έχει πέσει ποτέ ο άνθρωπος σε τόσο μεγάλη εξαθλίωση και παραφροσύνη;
Το πυρόχρωμο άλογο της Αποκάλυψης, το άλογο του πολέμου και της σφαγής και το ωχρό άλογο του Θανάτου, από το 1914, σίγουρα έχουν ποδοπατήσει με πρωτοφανή τρόπο τη γη.—Αποκάλυψις 6:4, ΜΝΚ.
Τι θα πούμε όμως για το μαύρο άλογο της πείνας; (Αποκάλυψις 6:5) Έχει πλήξει τη γενιά μας;
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, παγκόσμιος πόλεμος μπορεί να γίνει μόνο μια φορά ακόμη—ένας πυρηνικός πόλεμος. Και μετά, δεν θα υπάρχουν ούτε έθνη ούτε βασίλεια. Αυτός και μόνο ο παράγοντας κάνει τον καιρό μας μοναδικό και δίνει επιπρόσθετη ισχύ στην περιγραφή ‘οι έσχατες μέρες’.—2 Τιμόθεον 3:1
«Η δύναμη πυρός ενός και μόνο σύγχρονου υποβρυχίου είναι κατά προσέγγιση οχταπλάσια σε σύγκριση με τη συνολική δύναμη πυρός του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και είναι αρκετή για να καταστρέψει όλες τις μεγάλες πόλεις του Βόρειου Ημισφαιρίου»
*** g88 8/4 σ. 7-9 Οι Έσχατες Μέρες—Ένα Μοναδικό Χαρακτηριστικό ***
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.