Υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού καισίου 137 σε Τρίκαλα και Γρεβενά

Παρά το ότι έχουν περάσει 26 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, εντούτοις εξακολουθούν να παραμένουν στο ελληνικό έδαφος ραδιενεργά στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα έρευνας ελλήνων ειδικών από τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και των Ιωαννίνων, που παρουσιάστηκε στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πυρηνικής Φυσικής, ποσότητες του ραδιενεργού καισίου 137 εντόπισαν επιστήμονες σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Θανάσης Γκοντελίτσας, επίκουρος καθηγητής Ορυκτοχημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «επισκεφθήκαμε περιοχές στις οποίες, όπως είχε αποδειχθεί από μετρήσεις που είχε διενεργήσει τη δεκαετία του 1990 ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Σίμος Σιμόπουλος, είχαν κατακαθίσει μεγάλες ποσότητες καισίου 137, προερχόμενες από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ».
Εντοπίστηκε σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όμως όλα αυτά τα χρόνια ούτε τα χιόνια ούτε οι βροχές στάθηκαν ικανές να ξεπλύνουν τα εδάφη από την παρουσία του.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις καισίου 137 εντοπίστηκαν στο βόρειο τμήμα του Νομού Τρικάλων και στο νότιο τμήμα του Νομού Γρεβενών.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα έλαβαν δείγματα εδάφους σε βάθος μέχρι 30 εκατοστά από μη καλλιεργούμενες εκτάσεις ημιορεινών περιοχών των δύο νομών.
Τα αποξήραναν με αέρα και τα κοσκίνισαν ώστε κάθε σωματίδιο εδάφους να είναι μικρότερο από 2 χιλιοστά. Στη συνέχεια τα μετέφεραν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπου με τη μέθοδο της φασματοσκοπίας ακτινών Γ υψηλής διακριτικής ικανότητας, μέτρησαν πόσο επιβαρυμένα ήταν τα δείγματα από τη ραδιενέργεια του εκλύθηκε από το Τσερνόμπιλ.
Τα δείγματα που έλαβαν οι ειδικοί έδειξαν ότι τα κατάλοιπα εκείνης της καταστροφής δεν έχουν εξαλειφθεί από εδάφη της χώρας.
http://www.topstory.gr

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading