Φονικός σεισμός στην Ισπανία «προκλήθηκε» από υπεράντληση υδάτων

Ο σεισμός που σκότωσε οκτώ ανθρώπους στην πόλη Λόρκα της Ισπανίας, το Μάιο του 2011, πιθανότατα προκλήθηκε από την εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό σεισμικό ρήγμα, εκτιμούν Καναδοί ερευνητές.

Η μελέτη στην επιθεώρηση Νature Geoscience έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες που απέδιδαν σεισμούς σε γεωτρήσεις για την εξόρυξη υδρογονανανθράκων.
«Δεν χρειάζεται πολύ για να προκληθεί ένας σεισμός -ακόμα και μια ισχυρή βροχόπτωση είναι αρκετή» επισημαίνει σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού ο Ζαν-Φιλίπ Αβουάκ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο χρησιμοποίησαν μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ για να αναλύσουν τη μετατόπιση των εδαφών στο σεισμό της Λόρκα. Διαπίστωσαν ότι η δόνηση προήλθε από την ολίσθηση ενός ρήγματος που βρίσκεται δίπλα σε μια μεγάλη λεκάνη απορροής νότια της πόλης. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, μόλις 3 χιλιόμετρα, ο σεισμός των 5,1 βαθμών προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.
Λόγω των πηγαδιών που λειτουργούν στην περιοχή, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα είχε υποχωρήσει κατά 250 μέτρα τα τελευταία 50 χρόνια, επισημαίνουν οι ερευνητές. Ο σεισμός μπορεί να συνέβαινε κάποια στιγμή ούτως ή άλλως, φαίνεται όμως ότι η υποχώρηση του νερού εξασθένισε το υπέδαφος και επιτάχυνε τη διαδικασία.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της μελέτης Πάμπλο Γκονζάλες τονίζει ότι τα συμπεράσματα δεν μπορούν να επεκταθούν σε άλλες περιπτώσεις. Επισημαίνει ωστόσο ότι «οι ενδείξεις που συγκεντρώσαμε σε αυτή τη μελέτη είναι απαραίτητες προκειμένου να επεκτείνουμε τις έρευνες για σεισμούς που συμβαίνουν […] κοντά σε φράγματα, ταμιευτήρες νερού και παγετώνες που λιώνουν».
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.tanea.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading