Το Facebook αποκάλυψε ότι έχει αναστείλει περίπου 200 εφαρμογές, ως μέρος ενός συνεχόμενου ελέγχου για την εξάλειψη εφαρμογών τρίτων που ενδέχεται να έχουν καταχραστεί τα δεδομένα των χρηστών της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος και ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου ότι η εταιρεία θα λάβει νέα μέτρα για να μετριάσει τους φόβους για οποιεσδήποτε πρόσθετες παραβιάσεις του ιδιωτικού απορρήτου μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.
Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι όλες οι εφαρμογές στις οποίες είχε δοθεί πρόσβαση σε δεδομένα προτού το Facebook αλλάξει την πολιτική του το 2015, καθώς και εκείνες που παρουσιάζουν «ύποπτη συμπεριφορά», θα ελεγχθούν. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ότι θα αποκλείει νέες εφαρμογές από το να συμμετάσχουν στην πλατφόρμα, μόνο που η εταιρεία ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία αναθεώρησης εφαρμογών, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών F8.
Σήμερα το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι ανέστειλε 200 εφαρμογες, στο πρώτο στάδιο αναθεώρησης προγραμμάτων, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Και αυτή είναι η πιο δυνατή, μέχρι στιγμής, απάντηση του κοινωνικού δικτύου στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Η διακοπή στη λειτουργία των εφαρμογών γίνεται για όσο διάστημα θα κρατήσει η έρευνα, αντικείμενο της οποίας είναι η κακή χρήση προσωπικών δεδομένων, σημείωσε ο Ime Archibong, αντιπρόεδρος του κοινωνικού δικτύου στον τομέα συνεργασιών του Facebook.
«Η διαδικασία της έρευνας είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει δύο φάσεις», σημείωσε ο Ime Archibong. «Η πρώτη αφορά σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση για τον εντοπισμό κάθε εφαρμογής που είχε πρόσβαση σε δεδομένα στο Facebook. Η δεύτερη στοχεύει όπου έχουμε ανησυχίες. Εκεί, θα διεξάγουμε συνεντεύξεις, θα ζητήσουμε πληροφορίες και θα διενεργήσουμε ελέγχους που ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιτόπιες επιθεωρήσεις».
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν κάποια από αυτές τις εφαρμογές έχει καταχραστεί την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του Facebook, αλλά το Facebook έχει τις ανησυχίες του και αποφάσισε να τις ελέγξει. Εν αναμονή της διεξοδικής έρευνας, για το κατά πόσο στην πραγματικότητα καταχράστηκαν οποιαδήποτε δεδομένα, είναι καλό να βλέπουμε ότι το Facebook αναλαμβάνει δράση. Αν και τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γνωστά, τουλάχιστον αυτή η απόφασή του κοινωνικού δικτύου βοηθά να φανεί πόσο μεγάλο συνεχίζει να είναι το πρόβλημα στην πλατφόρμα.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.