Όσα μάθαμε για την τεχνολογία από το Ρετιρέ!

Μπήκε επίσημα το καλοκαίρι! Αυτή είναι η σκέψη το πρώτο επεισόδιο της δημοφιλέστερης και παρεξηγημένης -ίσως- τηλεοπτικής σειράς της ελληνικής τηλεόρασης, όταν ξεκινάνε οι επαναλήψεις στο Mega τέτοια εποχή.

Ντραμς, συνθεσάιζερ εποχής και «τουρου τουρου τουρου ρουρουυυυ»…Οι αλησμόνητοι τίτλοι έναρξης σε προετοιμάζουν γι αυτό που πρόκειται να δεις.

Άγρια αισθητική 90’s με cult προσωπικότητες της μέσης ελληνικής οικογένειας. Γκρίνια, μιζέρια, φωνές και η δραχμή που διολισθαίνει, πασπαλισμένα με πολύ στρας και (το είπαμε;) γκρίνια…

Αν ανήκετε σε αυτούς που λατρεύουν να μισούν το ΡΕΤΙΡΕ μπορείτε να το λάβετε σαν κοινωνική μελέτη των greek 90’s. Σαν surreal αναδρομή στο κοντινό παρελθόν.

Θα διαπιστώσετε πως δεν έχουν αλλάξει και πολλά στην κοινωνία μας, 84 επεισόδια ΡΕΤΙΡΕ και 26 χρόνια μετά.

Όσα μας δίδαξε το ΡΕΤΙΡΕ

«Κόσμος λέγεται παρακαλώ»…η ελληνική διαφημιστική εταιρεία με τους υπαλλήλους που σχολιάζουν αδιακόπως τα κακώς κείμενα, δουλεύουν μόνο όταν είναι παρούσα η κυρία Ζαχαροπούλου (πλούσιο αφεντικό – χωρίς άντρα), τρώνε γύρο και δηλητηριάζονται μαζικά και βιώνουν καθημερινά σουρρεάλ κωμικοτραγικές καταστάσεις.

«Φοίβος ο καφετζής«… φέρνει στους διψασμένους συναδέλφους του (και στους συγγενείς τους που έρχονται καθημερινά για 1002 λόγους) άπειρους καφέδες, πορτοκαλάδες χωρίς ανθρακικό και τοστ. Συνήθως καταλήγει να πιάνει κουβέντα με τη Χαρούλα η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τον «βγάζει» ανόητο.

Κοινωνική σημείωση: δεν είχαν έρθει στη χώρα μας οι freddo καφέδες. (Της μόδας ήταν ο κακοχτυπημένος φραπές)

Τεχνολογική παρατήρηση: Πρωτοεμφανίστηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τη θέση της πορτοκαλί λάμπας των πρώτων επεισοδίων, καταλαμβάνει ένας σύγχρονος Η/Υ για την Ελένη. (πασιέντζα/social media ούτε λόγος ακόμα).

Οι έρωτες ήταν πολύ αθώοι…

Αρκούσε μία βόλτα στην παιδική χαρά ή τα ψώνια από το φαρμακείο της γειτονιάς για να γνωρίσεις το έτερόν σου ήμισυ τις αθώες εποχές των 90’s.

Και όλα γινόντουσαν τόσο γρήγορα – πού καιρός για χάσιμο. Αρκούσε ένα δείπνο στο σπίτι, με πίτα από γαϊδουράγκαθα, να οδηγήσει στο γάμο.

Στο ΡΕΤΙΡΕ μάθαμε πώς ένας κλέφτης (με το όνομα Αλέξης ή Δημήτρης ή Θανάσης ή Θάνος) μιας τηλεόρασης, μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγαλοεισαγωγέα γαριδακίων από την Ιαπωνία. Και τελικά να καταφέρει να «κοροιδεύσει» την άμαθη Χαρούλα και την -μέσα σε όλα- Ειρήνη, ταυτόχρονα. Τεντιμπόης της εποχής…

Οι πεθερές και οι κουνιάδες ήταν ζηλιάρες και μοχθηρές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αμαλία, η ξινή. Καταπίεζε τον αγαθιάρη αδερφό της – «φαρμακοτρίφτη» – Χρήστο Βακούρα, ανελέητα, μέχρι να του αποσπάσει όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε δια της γκρίνιας.

Ποτέ δεν σταματούσε την γκρίνια και τους καυγάδες.

Μισούσε τη νύφη της Κατερίνα και την συμπεθέρα της κα Σοφία. Χήρα με κόρη της παντρειάς. Έψαξε και γαμπρό αλλά δεν….

Η τεχνολογία της εποχής

Ο «ηλεκτρονικός» ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα επαγγέλματα της εποχής. Επιδιόρθωνε τηλεοράσεις και τοποθετούσε κεραίες κατ’οίκον. Οι δουλειές πήγαιναν τόσο καλά, δε, που είχε και βοηθό- υπάλληλο- τα ξέρω όλα -και μουσικό ταλέντο- με το όνομα Άλκη.

Της μόδας ήταν τα πανάκριβα βίντεο. Με 60 χιλιάδες δραχμές έβρισκες ένα καλό μεταχειρισμένο.

Κινητά τηλέφωνα δεν υπήρχαν ούτε στη φαντασία του Δαλιανίδη, γι αυτό και ο ΟΤΕ ήταν ένα από τα μόνιμα θέματα συζήτησης. Οι υπηρεσίες αφύπνισης και βλαβών έχουν την τιμητική τους σε πολλά επεισόδια.

Τα βαριά πικάπ έδιναν τη θέση τους σε ηχοσυστήματα με dolby ήχο και ενισχυτές, ώστε να ξεσηκώνεται όλη η πολυκατοικία του ΡΕΤΙΡΕ ακούγοντας Μαικλ Τζάκσον και Μαντόνα…(στα μεγάλα κέφια έπαιζε ΛΕΠΑ, Στανίση και Άντζελα Δημητρίου).

Εμφάνιση έκαναν και μοντέρνα walkman στα αυτιά της Ειρήνης (ενώ έκανε yoga ώστε να πάει στην Ινδία με μπανγκ μπανγκ – sleeping bag by γιαγιά Σοφία)

Τα (πολύ μεγάλα) παιδιά μένουν με τους γονείς τους

Όπως ορίζει η ελληνική παράδοση ο σωστός Έλληνας δεν αποχωρίζεται το πατρικό σπίτι πριν τα γεράματα.

Η Κατερίνα δεν μπορούσε να αποχωριστεί την γκρίνια της κας Σοφίας και της καταπιεστικής τρελής ανιψιάς της, Ειρήνης.

Μαζοχιστικές κωμικοτραγικές καταστάσεις, όπως η ουρά για μία θέση στην τουαλέτα το πρωί, οι λεκάνες για τους υπνοβάτες (που ρήμαζαν το ψυγείο τη νύχτα) και τα σουαρέ με τις φίλες που γκρινιάζουν για τα πάντα, συμβαίνουν μέσα από τα μπλε παντζούρια στο ΡΕΤΙΡΕ.

Ο Ιάσωνας Σέκερης από την άλλη, ο ωραίος 30άρης της εποχής, δεν μπορούσε να ξεφύγει από την κυρία Θάλεια… Όταν παντρέυτηκε την ωραία Ελένη, πήρε την κυρία Θάλεια σε διπλανό διαμέρισμα, για να μην του λείψει η γκρίνια της. Και το παστίτσιο της.

Περίεργη Διαχρονικότητα

Η οικονομική κρίση, τα αυθαίρετα, τα δάση που καίγονται το Καλοκαίρι, ο ΟΤΕ, τα ρουσφέτια, οι κεφτέδες, τα δανεικά και αγύριστα, το λαχείο, ο ΛΕΠΑ… Όλα υπάρχουν στο ΡΕΤΙΡΕ. Προκλητικά διαχρονικός Γιάννης Δαλιανίδης…

Ξεχωρίζουμε:

Το μπαράκι… Σερβίρει το «εθνικό ποτό των Ελλήνων«, το ουίσκι. Ή μπόμπα αν ζητήσεις το σπέσιαλ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων.

Τις «ελληνικές δραχμές που διολισθαίνουν»…Ο Δαλιανίδης δεν μπορούσε να είναι πιο διαχρονικός με την αναφορά στο ελληνικό νόμισμα και την υποτιμημένη αξιά του. Η συνεχής υπενθύμιση των χρεών της χώρας μας και της έλλειψης ρευστού, μπορεί να θεωρηθεί ως προάγγελος της σημερινής οικονομικής κρίσης. Εντύπωση προκαλεί η επίκληση του Εκιού. Μετά μας ήρθε το Ευρώ.

Τα ταξίδια στο Λονδίνο…κάθε καθώς πρέπει Έλληνας έπρεπε να πάει στο Λονδίνο για ψώνια. Με οργανωμένες εκδρομές των 100.000 δραχμών – χώρια το συνάλλαγμα – μπορούσες να φέρεις δερμάτινα δώρα σε κουνιάδα και αφεντικό και κρέμες που κυκλοφορούν μόνο στην Όξφορντ Στριτ για τη γειτόνισσα.

Τη Νίκη τη θυρωρό…υπήρχε και κατασκόπευε τη ζωή της πολυκατοικίας. Μόνιμο μάτι των ενοίκων, παρουσιαζόταν σε καθε γιορτή και πανηγύρι, για κάθε λόγο, με ανεξήγητο θράσσος. Στο θυρωρείο την είδαμε μόνο όταν κάλεσε η Ειρήνη τον κλειδαρά επειδή νόμιζε πως κάτι έπαθαν οι δικοί της στο ΡΕΤΙΡΕ.

Τα ονόματα της εποχής με έθνικ επιρροές…Αιρίν, Σοφί, Τζώρτζια, Ζανέτ

Τα ρουσφέτια…Η Βουλευτής Πετράκη Λεχράκη είχε ιδιαιτέρα γραμματέα, με ειδίκευση στην συγγραφή των πολιτικών λόγων, την Κατερίνα Σοφιανού. Όλοι οι πρωταγωνιστές ζήτησαν κατά καιρούς πολλαα ρουσφέτια από την εκρηκτική Κατερίνα. Για να λάβουν μία μεγαλοπρεπη άρνηση. Γνωστή ελληνική ιστορία…

Τους κεφτέδες τις κυρίας Σοφίας…η κυρία Σοφία μαγείρευε συνεχώς, ώστε να βρει έτοιμο ένα ζεστό πιάτο φαΐ η κουρασμένη 50άρα κόρη Κατερίνα. Αθάνατη ελληνίδα μάνα κουράγιο, δηλαδή με μαζοχιστικές τάσεις.

Σπεσιαλιτέ της οι τηγανιτοί κεφτέδες. Κεφτεδο-Highlight όταν όρμησαν οι πεινασμένοι φίλοι της Ειρήνης στο παραθαλάσσιο εξοχικό και εξαφάνισαν τους κεφτέδες αφήνοντας την Κατερίνα να μονολογεί…»τους κεφτέδεες μου»

Την Ειρήνη και τη Γωγώ: Τρελές ανιψιές χωρίς δουλειά, αφαιμάζουν οικονομικά γιαγιά και θεία-θείο. Με οικολογικές ανησυχίες και άπταιστη χρήση της νεοελληνικής απεικονίζουν τη νεολαία της εποχής. «Μας κούφαναν, δικέ μου…»

Η Χαρούλα Πεπονάκη: Ο ορισμός της γκρίνιας. Με ιδιόρρυθμο χιούμορ σχολιάζει το αστείο φρουτένιο επίθετό της όταν γνωρίζει κάποιον. Στα 84 επεισόδια του ρετιρέ δεν σταμάτησε να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται για τα πάντα.

Ηδονιζόταν να «τσουρουφλίζει» τον Φοίβο τον καφετζή πατώντας στον ανεκπλήρωτο έρωτά του για εκείνη. Γκρινιάρα, με αυτοσαρκασμό για τα κιλά της, ιδιοκτήτρια μπαρ (πρώην καλλιτεχνικού στεκίου), με συμμετοχή σε πολλά τηλεοπτικά παιχνίδια και άποψη για όλα τα κοινωνικά θέματα της εποχής, χαρακτηρίζεται μία από τις πιο cult φιγούρες της τηλεόρασης.

Αντέχετε;

Καλοκαίρι χωρίς «ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ» δε γίνεται…

Πηγή: aboutkastoria.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading