Για την Αφρική ακούμε συχνά ειδήσεις, αλλά συνήθως για κάποια από τις αρνητικές της πλευρές: πείνα, πολέμους, εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, διαφθορά, δικτατορίες ή παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα αυτά αποτελούν σαφώς μέρος της Αφρικής, αλλά στην πραγματικότητα, η Αφρική είναι κάτι πολύ παραπάνω. Αρχικά, η Αφρική αποτελείται από περισσότερες από πενήντα διαφορετικές χώρες, και είναι πλούσια τόσο σε τοπία όσο και σε πολιτισμό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην Αφρική υπάρχουν περισσότερες από 3.000 φυλετικές ομάδες. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο περίεργο…
Οι νέοι
Σήμερα, ο πληθυσμός της Αφρικής εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων παρατηρήθηκε μια πραγματική δημογραφική έκρηξη, με αποτέλεσμα η μέση ηλικία του πληθυσμού της ηπείρου να είναι σχετικά χαμηλή. Σε πολλά κράτη της Αφρικής, ο μισός πληθυσμός δεν έχει φτάσει ακόμα στα εικοσιπέντε έτη. Σύμφωνα με τον World Population Data, το προσδόκιμο όριο ηλικίας για τους κατοίκους της Αφρικής είναι τα πενήντα οκτώ χρόνια (στην Ιταλία είναι τα ογδόντα τέσσερα, αριθμός που αυξάνεται κατά τέσσερις μήνες το χρόνο).
Γλώσσες για όλους
Η γλώσσα που ομιλείται περισσότερο στην Αφρική είναι τα αραβικά, που παρουσιάζουν και ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών διαλέκτων: τα μιλούν εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κυρίως στη βόρεια Αφρική. Στην ήπειρο αυτή ωστόσο, ομιλούνται ακόμα 2.000 γλώσσες.
Οι κάτοικοι
Η Αφρική είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη ήπειρος της Γης μετά την Ασία, με πληθυσμό 1,1 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Ο αφρικανικός πληθυσμός αυξάνεται πιο γρήγορα από τον ασιατικό, και υπολογίζεται ότι το 2050 η Αφρική θα έχει 2,3 δισεκατομμύρια κατοίκους. Εννιά στα δέκα πιο υψηλά ποσοστά γονιμότητας στην Γη προέρχονται από αφρικανικές χώρες, με τους νιγηριανούς να είναι στην υψηλότερη θέση της λίστας (7, 1 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2012). Η Νιγηρία είναι η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, με περίπου 145 εκατομμύρια κατοίκους (και 370 φυλές). Ακολουθεί η Αίγυπτος, με πληθυσμό πάνω από 76 εκατομμύρια.
Οι πυραμίδες
Η Αίγυπτος αποτελεί επίσης την χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα τουριστών, κυρίως λόγω των πυραμίδων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο Σουδάν υπάρχουν 223 πυραμίδες, ενώ στην Αίγυπτο 138. Είναι όμως πιο μικρές και βρίσκονται σε λιγότερο ευνοϊκές τοποθεσίες σε σχέση με τις αιγυπτιακές πυραμίδες. Γι αυτό και είναι λιγότερο γνωστές.
Μεγάλοι και μικροί
Η πιο μεγάλη χώρα της Αφρικής είναι το Σουδάν (2,5 εκατ. km²)και η πιο μικρή είναι οι Σεϋχέλλες (453 km²).
Ο κύκλος ζωής της ανθρωπότητας
Το κεντρικό μέρος της ανατολικής Αφρικής, η Rift Valley, θεωρείται από πολλούς ερευνητές ο τόπος καταγωγής των ανθρωπίνων ειδών, από όπου προέρχονται πολλοί από τους πρόσφυγες που έφτασαν έπειτα στις ευρωπαϊκές ακτές. Τα πιο αρχαία απομεινάρια του Homo sapiens βρέθηκαν στην Αιθιοπία. Το 1974, κοντά στον Khadr βρέθηκε ο σκελετός της Lucy, ενός Australopithecus Afarensis, που έζησε πριν από 3,2 εκατ. χρόνια και που θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ο πιο αρχαίος άμεσος πρόγονος του ανθρώπου. Το 1979 στην Τανζανία, στην περιοχή Kibish, βρέθηκαν τα πιο αρχαία ανθρώπινα οστά.
Φτώχεια και πλούτος
Η Αφρική είναι φτωχή, αλλά τα αφρικανικά κράτη δεν είναι όλα φτωχά. Αυτό που δημιουργεί προβλήματα είναι η κατανομή του πλούτου. Η Αγκόλα για παράδειγμα, ζει μια πραγματική οικονομική έκρηξη, καθώς αντέστρεψε τα μεταναστευτικά ρεύματα της Πορτογαλίας, της οποίας ήταν αποικία: σήμερα, με την κρίση, οι Πορτογάλοι είναι εκείνοι που μεταναστεύουν στην Αγκόλα. Και η χώρα ανέδειξε και τον πρώτο δισεκατομμυριούχο ( σε ευρώ) στην ιστορία της Αφρικής: την Isabel dos Santos Fontes, τη σαραντάχρονη μεγαλύτερη κόρη του Προέδρου της χώρας. Παρά τις προόδους αυτές, η Αγκόλα παραμένει μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.
Αποικίες και σύνορα
Με εξαίρεση την Αιθιοπία και τη Λιβερία, ολόκληρη η Αφρική αποτέλεσε αποικία μη αφρικανικών χωρών: του Ην. Βασιλείου, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Πορτογαλίας, χωρίς τη συγκατάθεση του τοπικού πληθυσμού. Μεταξύ 1884-1885, η Διάσκεψη του Βερολίνου χώρισε την ήπειρο σε τρεις μη αφρικανικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, και κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα αφρικανικά κράτη επανέκτησαν σταδιακά την ανεξαρτησία τους, με τα σύνορα της κάθε χώρας να έχουν καθοριστεί από τις αποικιακές δυνάμεις. Αυτά τα σύνορα, που καθορίστηκαν χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι τοπικές κουλτούρες, έχουν δημιουργήσει πολλές φορές προβλήματα στην Αφρική.
Αφρικανικές ύπαιθροι
Μόνο το 39% του αφρικανικού πληθυσμού ζει σε βιομηχανικές περιοχές. Η Αφρική διαθέτει δύο μεγαλουπόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα εκατομμύρια: το Κάιρο στην Αίγυπτο, και το Λάγκος, στη Νιγηρία. Στη βιομηχανική περιοχή του Καΐρου μένουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, και στο Λάγκος 10 με 20 εκατομμύρια.
Πανεπιστήμια
Το 1500, όταν το Λονδίνο είχε 20.000 κατοίκους, η πόλη του Τιμπουκτού στο Μάλι μετρούσε 115.000 κατοίκους. Υπήρχαν ακόμα και πανεπιστήμια. Ο γεωγράφος Leone ο αφρικανός, έγραφε το 1526: «Εδώ έρχονται διάφορα χειρόγραφα και βιβλία γραμμένα μακριά από “δω, που πωλούνται σε τιμή υψηλότερη από οποιοδήποτε άλλο αγαθό».
Πηγή: episkopon.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.