10 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Πύργο του Άιφελ

imagesNομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για τον Πύργο του Άιφελ; Σήμερα κλείνει τα 125 του χρόνια και το clickatlife.gr σας αποκαλύπτει αξιοπερίεργα στοιχεία σε σχέση με την ιστορία του.

1. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε μέσα σε δύο χρόνια, δύο μήνες και πέντε ημέρες, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 1889.

2. Ήταν προγραμματισμένο να μείνει στη θέση του μόνο για 20 χρόνια. Ο Gustave Eiffel κανόνισε να χτιστεί ο πύργος, ειδικά για τον εορτασμό των  100 χρόνων από τη Γαλλική επανάσταση.

3. Δεν είχε πάντα το χρώμα που βλέπουμε σήμερα. Αρχικά βάφτηκε κίτρινος το 1889 και από το 1954 μέχρι και το 1961 καφέ.

4.  Από το 1920 μέχρι και το 1930, ο Πύργος του Άιφελ λειτουργούσε σαν σταντ για διαφημιστικά. Η μια του μεριά ήταν γεμάτη από διαφημιστικές αφίσες  της Citroën. Καμία άλλη μάρκα όμως δεν χρησιμοποίησε το μνημείο για να αναρτήσει τις διαφημίσεις της.

5. Στην αρχή οι Γάλλοι λάτρευαν να τον μισούν. Τον χαρακτήριζαν τερατούργημα και πολλοί, ανάμεσα τους ήταν αρχιτέκτονες και διανοούμενοι, είχαν μαζέψει υπογραφές  εναντίον του.

6. Έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και πιο συγκεκριμένα στη Μάχη του Μάρνη, το 1914. Στέλνανε σινιάλα από τη κορυφή του πύργου του Άιφελ στους Γάλλους στρατιώτες.

7.  Το 1889, η Γαλλική εφημερίδα Le Figaro έστησε στον δεύτερο όροφο του πύργου του Άιφελ, το τυπογραφείο της.

8.  Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται ο πύργος του Άιφελ αυξομειώνεται. Σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει το χειμώνα είναι 4-8 ίντσες πιο κοντός.

9. Είναι το πρώτο σε επισκέψεις μνημείο, στο οποίο πρέπει να πληρώσεις είσοδο. Το επισκέπτονται περι τις 7000 επισκέπτες καθημερινά. Φανταστείτε ότι το Empire State Building μετρά 3.5 million επισκέπτες κάθε χρόνο.

10.  Κάθε βράδυ φωτίζει ολόκληρη την πόλη. Το καλύτερο σημείο για να τον απολαύσετε φωτισμένο είναι από τη πλατεία του  Trocadéro.

Πηγή: clickatlife.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading