Στο Wired ανοίγουν το χρονοντούλαπο της ιστορίας της κινητής τηλεφωνίας, παρουσιάζοντας τις 12 συσκευές που καθόρισαν την ιστορία της κινητής.
40 χρόνια πριν, το 1973, ο Martin Cooper πραγματοποιεί την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο που καταγράφεται στην ιστορία. Τηλεφώνησε σε ένα ανταγωνιστή του στα εργαστήρια Bell και επισήμως, είναι από τα καλύτερα trolls στην ιστορία της τεχνολογίας. Κάπως έτσι ξεκινά ένα ταξίδι που ακόμα μας βρίσκει να μην έχουμε καλό σήμα παντού, αλλά και να έχουν αλλάξει εντελώς οι συνήθειές μας στην επικοινωνία, καθώς, τα τηλέφωνά μας πια δεν τα χρησιμοποιούμε τόσο πολύ για να παίρνουμε τηλέφωνο, όσο για να ερχόμαστε σε επαφή με την ψηφιακή ζωή μας.
Μέσα σε αυτά τα 40 χρόνια, χιλιάδες μοντέλα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά και δισεκατομμύρια συσκευές έχουν πουληθεί. Είναι αφοπλιστικά λίγα όμως, εκείνα τα μοντέλα που καθόρισαν την ιστορία της κινητής.
Motorola DynaTAC 8000X – 1983
To DynaTAC είναι η συσκευή που χρησιμοποίησε ο κος Cooper για την πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο το 1973 και, κάθε φορά που διαμαρτύρεστε όταν η Samsung παρουσιάζει μία συσκευή και αυτή κυκλοφορεί ένα μήνα μετά, θυμηθείτε: η αρχική συνέντευξη τύπου που εμφανίστηκε το DynaTAC έγινε το 1973 και η συσκευή κυκλοφόρησε 10 χρόνια μετά.
Το DynaTAC αναπτύσσονταν στα εργαστήρια της Motorola από το 1954 και όταν εν τέλει κυκλοφόρησε στην αγορά, καταγράφεται ως το πρώτο κινητό τηλέφωνο, αλλά δεν ήταν και πάρα πολύ δημοφιλές. Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν μπορούσαν πολλοί να πληρώσουν 4000 δολάρια για να το αγοράσουν. Συν ότι ήταν 10 ίντσες ψηλό, χωρίς να υπολογίζει κανείς την κεραία του που ήταν περίπου, τόσο ψηλή όσο και η συσκευή. Όσοι το αγόρασαν όμως, απολάμβαναν ασύρματη επικοινωνία στο δρόμο και στο αυτοκίνητο και ήταν o ορισμός τωνearly adopters.
Motorola MicroTAC – 1989
To Motorola MicroTAC είναι η συσκευή που εισάγει το flip, την ιδέα του τηλεφώνου με πορτάκι, χαρακτηριστικό που έκανε δημοφιλές μία άλλη συσκευή της Motorola που πουλήθηκε πολύ περισσότερο, το StarTAC.
Γιατί μένει στην ιστορία; Είναι η συσκευή που λάνσαρε την ιδέα να μπορεί κάποιος να βάλει το κινητό στην τσέπη του (αν είχε μεγάλες τσέπες δηλαδή, καθώς η διαγώνιός του ήταν στις 9 ίντσες και ζύγιζε 350 γραμμάρια). Επίσης, ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο με τηλεφωνικό κατάλογο. Οπότε ήταν εκείνη η συσκευή που ξεκίνησε να εισάγει την ιδέα ότι δεν χρειάζεται να θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνων.
Nokia 3210 – 1999
Μπορεί να μην ήταν το πρώτο τηλέφωνο που «έκρυψε» την κεραία μέσα στο τηλέφωνο (το πρώτο ήταν το Toshiba TCP-6000), αλλά σίγουρα ήταν το πρώτο τόσο δημοφιλές. Το Nokia 3210 ήταν η candybar συσκευή για τον λαό.
Η μονοχρωματική οθόνη του έφερε το πιο επαναστατικό παιχνίδι για δεκαετίες, το Φιδάκι και αν θέλετε να μιλάμε για αριθμούς πωλήσεων, το Nokia 3210 πούλησε 160 εκατομμύρια συσκευές, πριν αντικατασταθεί από το 3310 στα τέλη του 2000.
Sony Ericsson T68I – 2002
Τα είχε όλα. Έγχρωμη οθόνη, Bluetooth, MMS, σερφάρισμα και e-mail. Τι άλλο ήθελε κανείς τότε; Το Sony Ericsson T68i αποτέλεσε την πρώτη γέφυρα ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones. Και απέδειξε πως οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα πράγματα από τις συσκευές τους, από το να παίρνουν μόνο τηλέφωνο. Αν προσθέστε και το γεγονός ότι το χρησιμοποίησε και ο James Bond στο Die Another Day… μιλάμε για trend setter, όχι αστεία.
Danger Hiptop/Sidekick – 2002
Ναι, αυτό είναι το πρώτο smartphone που κυκλοφόρησε στην αγορά. Στις ΗΠΑ κυρίως. Το Hiptop/Sidekick που σχεδιάστηκε από την Danger, κυκλοφόρησε την εποχή που σάρρωνε ήδη το BlackBerry της RIM. Με τη διαφορά πως αυτό το flip QWERTY κινητό είχε μία εντυπωσιακή οθόνη 2,6 ιντσών, μονόχρωμη αρχικά, έγχρωμη αργότερα. Και με ένα λειτουργικό που επέτρεπε την text επικοινωνία για τις μάζες, όχι μόνο μέσω SMS, αλλά και μέσω υπηρεσιών instant messaging, όπως αυτή της AOL. Εφαρμογές είπατε; Ναι, εφαρμογές. Καλώς ορίσαμε σταSmartphone.
BlackBerry 6210 – 2003
Αν το T68i ήταν το τηλέφωνο που έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην τσέπη μας και το Hiptop ισχυρίστηκε πως ήταν το πρώτο smartphone, το BlackBerry 6210 είναι η συσκευή που αποτέλεσε το πρώτο πραγματικά αναγκαίο εργαλείο για τους επαγγελματίες, φέρνοντας την άμεση πρόσβαση στα emails.
Το QWERTY πληκτρολόγιο, οι κλήσεις, το σερφάρισμα, τα e-mail, o BlackBerry Messenger και τα SMS ήταν όλα εκείνα που έκαναν το 6210 να φέρει κοντά στο ευρύτερο και παγκόσμιο κοινό την ιδέα του έξυπνου τηλεφώνου και να δημιουργήσει μία ολόκληρη τάξη ανθρώπων που ορκίζονταν στο όνομα της RIM. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην κινητή τηλεφωνία των επαγγελματιών… μέχρι που έφτασαν τα μήλα.
Treo 600 – 2003
Θυμάστε την Palm; Θυμάστε πως την αγόρασε η HP για κανένα ουσιαστικό λόγο; Ε λοιπόν, αν θέλουμε να μιλάμε για έξυπνα τηλέφωνα, πρέπει να κάνουμε ένα εικόνισμα σε αυτή τη συσκευή.
Το Treo 600 ήταν το πρώτο τηλέφωνο με έξυπνο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσε εφαρμογές και επηρέασε τόσο πολύ αυτό που βλέπουμε ακόμα σήμερα στο iOS και το Android. Και ναι, διέθετε κάμερα, MP3 player και QWERTY πληκτρολόγιο και μία οθόνη στην οποία ήταν όλα τακτοποιημένα.
Motorola RAZR – 2004
Το RAZR ήταν τόσο λεπτό που όταν το διαφήμιζε η Motorola, έλεγε πως, αν πέσει στο ξύλινο πάτωμα, θα μείνει όρθιο όπως ένα μαχαίρι. Είναι το τηλέφωνο που «έπρεπε» να έχεις. Ήταν ένα τηλέφωνο που χρησιμοποίησε και τους Dolce & Gabbana για να βγάλουν μία ειδική, χρυσή έκδοση. Ήταν ένα όχι έξυπνο τηλέφωνο που ήταν υπέροχο. Είχε αριθμητικό πληκτρολόγιο, το σώμα του ήταν από εκπληκτικό αλουμίνιο, δούλευε υπέροχα και στα 4 χρόνια που κυκλοφορούσε, πούλησε περισσότερα από 130 εκατομμύρια τεμάχια. Αναρωτιέται κανείς γιατί;
Motorola Rokr – 2005
Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι το RAZR ήταν το τελευταίο τηλέφωνο της Motorola που είχε να πει κάτι, αλλά το Rokr σηματοδοτεί κάτι άλλο. Ήταν το πρώτο τηλέφωνο που «έπαιζε»iTunes. Και αυτή ήταν τόσο σημαντικό για την Apple που το παρουσίασε ο ίδιος ο Steve Jobs. Ναι, ναι, ναι, η Apple συνεργαζόταν με την Motorola όταν ακόμα έβγαζε μόνο υπολογιστές, αλλά αυτό θεωρείται πια «αρχαία» ιστορία.
Βέβαια, μπορούσε να αποθηκεύσει μόλις 100 τραγούδια, έπαιρνε κάτι αιώνες για να το κάνεις αυτό και το User Interface του ήταν κάτι που έκανε πολλούς χρήστες να κλαίνε από τα νεύρα τους. Αλλά. Φανταστείτε πως ήταν τόσο κακό που έκανε την Apple να καταλάβει ότι χρειάζεται να φτιάξει ένα τηλέφωνο.
Nokia N95 – 2007
Μιλώντας για το Motorola RAZR μιλήσαμε για τα «μοδάτα» τηλέφωνα. Το Nokia N95 ήταν εκείνο που μας έκανε να καταλάβουμε ότι έχει σοβαρή σημασία το design. Είχε στυλ και και ήταν εξαιρετικά λειτουργικό, συνδυασμός που λίγα smartphone καταφέρνουν να κατακτήσουν.
Το N95 ήταν το πρώτο τηλέφωνο που διέθετε GPS με δυνατότητα turn by turn navigation, διέθετε κάμερα 5 Megapixels με δυνατότητα λήψης βίντεο και … πόσα άλλα. Θυμηθείτε αυτό το πανέμορφο slide που αποκάλυπτε ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο από τη μία πλευρά, ενώ κάνοντας slide προς τα κάτω, βλέπαμε τα πλήκτρα ελέγχου ενός MP3 player. Βάλτε και το φλας και ξαφνικά ξεκινήσαμε να παίρνουμε φωτογραφίες από τις νυχτερινές εξόδους μας…
Apple iPhone – 2007
Αυτό είναι το iPhone και άλλαξε τον κόσμο της κινητής. Μπορούσε να κάνει όλα αυτά που ζητούσαν οι χρήστες, αλλά δεν το ήξεραν ακόμα. Στην αρχή, βέβαια, το μόνο που έβλεπαν ήταν ένα App Store με άδεια «ράφια», είχε ένα και μοναδικό κουμπί στο οποίο έπρεπε να αρκεστεί κανείς και… δημιούργησε ένα μικρό μπέρδεμα. Έθεσε τα δεδομένα όμως, ώστε οιαπόλυτοι άρχοντες στον χώρο των smartphones να είναι οι κατασκευαστές και όχι τα δίκτυα και 6 χρόνια μετά, το iPhone, όπως έχει εξελιχθεί, και το iOS, θέτουν τα δεδομένα.
HTC Dream – 2008
To Dream είναι η πρώτη συσκευή που κυκλοφόρησε με λειτουργικό Android και η πρώτη συσκευή που πέταξε το γάντι στο iPhone, στη μάχη για τις οθόνες αφής. Στην αρχή, μπορούσε κανείς να γράψει στο Android μόνο μέσα από το QWERTY πληκτρολόγιο, μέχρι που ήρθε η έκδοση Android 1.5 και εμφανίστηκε ένα ψηφιακό πληκτρολόγιο μέσα στην οθόνη, οπότε δεν χρειαζόταν να κάνετε slide στην οθόνη για να γράψετε τα μηνύματά σας. Η οθόνη των 3,2 ιντσών, έδειχνε σε όλο το μεγαλείο του, το Android, το λειτουργικό που εξαγόρασε η Google από την Android.
Με αυτή τη συσκευή ξεκίνησε η πορεία ενός λειτουργικού που έχει κατακτήσει τον κόσμο και έχει ανατρέψει αυτοκρατορίες, όπως αυτή του Cupertino.
… Μέχρι να έρθει μία άλλη εταιρεία, με κάτι εντελώς καινούριο και να πει: Γεια σας. Ήρθα να αλλάξω τον κόσμο. Αμήν.
http://www.digitallife.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.