Η επαναφορά της ρύθμισης για τη βάση του 10, που αποκάλυψε στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, φαίνεται ότι δεν θα ισχύσει μόνο για τους υποψήφιους φοιτητές αλλά και για τα ίδια τα πανεπιστήμια και κυρίως για τα ΤΕΙ που θα καταργηθούν αν φέτος δεν πιάσουν τη βάση του 10, δηλαδή αν έχουν ελάχιστους φοιτητές ή ακόμα και καθόλου, οι οποίοι έχουν εισαχθεί με βαθμολογία πάνω του 10.
Ακόμα και μέσα στις αργίες των γιορτών, ο υπουργός Παιδείας συνέχισε τις συζητήσεις και τις συσκέψεις με τους πρυτάνεις για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις και μετονομασίες πανεπιστημιακών τμημάτων και ΤΕΙ με αιχμή του δόρατος το ποσοστό επιθυμιών που συγκεντρώνει κάθε τμήμα στα μηχανογραφικά δελτία, δηλαδή τον αριθμό των υποψηφίων που ζήτησαν και τελικά σπούδασαν σε αυτά τα τμήματα, αλλά και τον αριθμό που μπήκαν σε αυτά με βαθμό κάτω από τη βάση. Μια άλλη παράμετρος που έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου τις τελευταίες ημέρες είναι αυτή των αλληλοεπικαλύψεων σχολών, όπως, π.χ., σχολές Διοίκησης και Πληροφορικής, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε πολλές πόλεις και πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιες σχολές από αυτές ή ακόμα και ένας αριθμός τμημάτων που παρέχουν αμιγώς εξειδικευμένες σπουδές μπορούν να μετεξελιχθούν σε μεταπτυχιακά τμήματα στα οποία θα απορροφηθεί και το διδακτικό προσωπικό.
Ενα ακόμα κριτήριο που συζητείται αυτές τις ημέρες είναι αυτό των εγκαταστάσεων, του κατά πόσο δηλαδή κάποια τμήματα λειτουργούν σε δικά τους κτίρια ενώ άλλα κοστίζουν περισσότερα χρήματα για να λειτουργήσουν καθώς δεν έχουν δικά τους κτίσματα. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα Πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας, τμήματα των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν σε γειτονικά ιδρύματα, όπως των Ιωαννίνων και της Θεσσαλίας. Στις συζητήσεις έχει μπει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης ΑΕΙ που βρίσκονται στην ίδια πόλη, όπως το ΑΠΘ και το Μακεδονίας. Οσον αφορά τώρα στα τμήματα της Αθήνας, στις μέχρι στιγμής συζητήσεις συμπεριλαμβάνονται το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό και η Σχολή Καλών Τεχνών.
Οπως είπε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Αρβανιτόπουλος, «το επόμενο μηχανογραφικό δελτίο των Πανελληνίων θα αποτυπώνει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν νέα ισχυρότερα τμήματα, τα οποία θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, για να υποδεχτούν τους εισακτέους της νέας χρονιάς. Από αυτή τη διαδικασία κανείς δεν έχει να χάσει, αντίθετα όλοι θα κερδίσουν. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρότερα πτυχία και θα γίνουν ανταγωνιστικότεροι στον δύσκολο στίβο της εργασίας. Τα ιδρύματα θα αναβαθμιστούν, οι συνάδελφοι καθηγητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό θα ωφεληθούν, καθώς θα εργάζονται πλέον σε ένα εξορθολογισμένο και αναβαθμισμένο περιβάλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η χώρα θα ωφεληθεί μεσοπρόθεσμα, διότι η αναβάθμιση της παιδείας είναι ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης.
Τα κριτήρια, τα οποία έχουμε συζητήσει με τις ηγεσίες των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αφορούν το φυσικό μέγεθος και τη διάρθρωση των ιδρυμάτων, τη χωροταξική κατανομή, το γνωστικό αντικείμενο, την ποιότητα των σπουδών και τη βιωσιμότητα των τμημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη λογοδοσία, τον εξορθολογισμό, τις οικονομίες κλίμακας. Ο στόχος είναι να έχουμε ισχυρά και διεθνώς ανταγωνιστικά ιδρύματα και τμήματα, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας». Στόχος πάντως του υπουργείου είναι η μείωση της χρηματοδότησης και η ελαχιστοποίηση των προσλήψεων του διδακτικού προσωπικού, με την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού. Ο νέος χάρτης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μελετάται να έχει περίπου 150 λιγότερα τμήματα σε σχέση με τα 499 που έχουν σήμερα τα 24 πανεπιστήμια και τα 16 ΤΕΙ της χώρας, αριθμός που κρίνεται πολύ μεγάλος, κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να ληφθούν έως τον Φεβρουάριο, προκειμένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2013 να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εισακτέων του 2013 θα είναι κατά τι μικρότερος του 2012, καθώς τα τμήματα θα είναι λιγότερα.
Διαβάστε τις 130 σχολές που θα τεθούν εκτός μηχανογραφικού το 2013:
-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, Αιγαίου
-Γεωλογίας, Πάτρας και Θεσσαλονίκης
-Γεωγραφίας, Αιγαίου
-Χημείας, Κρήτης
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, Αγρινίου
-Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, Γεωπονικού Αθήνας
-Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείου Κρήτης
-Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ξάνθης
-Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Κρήτης
-Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου
-Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Κορίνθου
-Θεατρικών Σπουδών, Ναυπλίου
-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Σπάρτης
-Ηλεκτρονική, ΤΕΙ Κρήτης
-Κλωστοϋφαντουργία, ΤΕΙ Πειραιά
-Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων, Κιλκίς
-Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ΤΕΙ Κρήτης
-Εμπορίας και Διαφήμισης, ΤΕΙ Αμφισσας
-Πληροφορική, Καστοριάς
http://www.fimes.gr
… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.