Πολύ συχνά οι γονείς καταφεύγουν σε συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά τους που δεν θεωρούνται και ότι καλύτερο. Γιατί ακόμη και που ακόμη και αν έχετε τις καλύτερες των πρόθεσεων μπορεί κάποια στιγμή να τα πληγώσετε!
Μην τα κοροιδεύετε
Το να προσπαθήσετε να ξεγελάσετε ένα παιδί μόνο καλό δεν μπορεί να του κάνει. Τα παιδιά συνήθως αντιλαμβάνονται την κοροιδία και αισθάνονται άβολα και άσχημα. Δυστυχώς η κοροιδία μπορεί να έπιφέρει την έλλειψη εμπιστοσύνης κάτι που κανένας γονιός δεν θα ήθελε!
Μην τους λέτε ψέματα
Ένα ψέμα μπορεί να φέρει το άλλο και έτσι μπορεί να χαθεί η αξιοπιστία ανάμεσα στον γονιό και το παιδί! Ακόμη και να θέλετε να τα καθησυχάσετε πχ. μην φοβάσαι ο παιδίατρος δεν θα σου κάνει εμβόλιο, αν διαψευστείτε δυστυχώς βάζετε αρνητικά ληθαράκια ώστε το παιδί σας να αρχίζει να μην σας πιστεύει!
Μην φωνάζετε με το παραμικρό
Είστε άνθρωποι και είναι λογικό να ξεφεύγετε! Όταν όμως η φωνή γίνεται ο μόνος τρόπος επιβολής των ορίων και η τιμωρία μπαίνει με το παραμικρό αυτό μπορεί να έχει το τελείως αντίθετο αποτέλεσμα. Μην ξαφνιαστείτε αν δείτε το παιδί σας να σας αγνοεί, να είναι νευρικό και να σας φωνάζει απλά μιμούμενο εσάς!
Μην “παίζετε” με την αυτοπεποίθηση τους
Η σύγκριση με άλλα παιδάκια, η αυστηρή κριτική σε κάθετι και ο χαρακτηρισμός ( είσαι τεμπέλης, είσαι άχρηστος κτλ) μπορούν να πληγώσουν το παιδί σας και να βλάψουν την αθώα του παιδική ψυχούλα! Φροντίστε να τονώνετε την αυτοπεποίθηση του ακόμη και αν εκείνο δεν τα καταφέρνει με τον άριστο τρόπο που εσείς θα επιθυμούσατε! Τονώστε το “εγώ” του και πιστέψτε σε αυτό με όλη σας τη δύναμη!
Μην τα εκβιάζετε
Κλασσική συμπεριφορά: “Άν δεν φας το φαί σου δεν θα πας μπαλέτο” , “Αν δεν με ακούς δε θα πάμε βόλτα το απόγευμα”…Αν, αν, αν….Όλα αυτά αποτελούν απόρροια ενός κουρασμένου γονιού που δεν έχει άλλες αντοχές και καταφεύγει και σε αυτές τις λύσεις. Θεμιτό μεν αλλά καλό είναι να αποφεύγεται δε! Προσοχή μην εμπλέκετε και άλλα πρόσωπα στην μεταξύ σας διαφωνία με το παιδί σας! Πχ “Πρόσεξε γιατί θα φωνάξω τον μπαμπά και θα γίνει χαμός”
Μην λέτε πάντα «ναι»
Καλό είναι από μικρή ηλικία να μάθει το παιδί σας την έννοια και την αξία του “όχι”!! Όλα χρειάζονται το μέτρο τους! Και το “ναι” αλλά και το “όχι”. Πολλές φορές από τύψεις εμείς οι γονείς λέμε πάντα “ναι” για να καλύψουμε τις δικές μας ενοχές όταν για παράδειγμα λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι! Το πιο σωστό είναι να υπάρχει σε όλα τα πράγματα μια ισορροπία!
Δείτε περισσότερα στο All4mama.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.