Όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχοπαθολογικές διαταραχές χρειάζονται ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια. Αλλά από όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, τα ήπια ψυχολογικά προβλήματα, ποιες είναι αυτές που πραγματικά χρειάζονται ένα ψυχολόγο;
Αν και σίγουρα δεν χρειάζεται σε κάθε φάση θλίψης, στρες ή συγκρούσεων να τρέχουμε στον ψυχολόγο, υπάρχουν κάποια σημάδια που προμηνύουν ότι η βοήθεια του/της θα ήταν πολύ χρήσιμη. Και όσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που μας δυσκολεύει, τόσο λιγότερο χρόνο και ενέργεια θα χρειαστούμε ώστε να το λύσουμε. Τα παρακάτω είναι 7 σημάδια που μας δείχνουν ότι μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε μια πιο όμορφη και ισορροπημένη ζωή.
1ο σημάδι: Αν βιώνουμε τα συναισθήματα μας με υπερβολική ένταση. Για παράδειγμα, οι εκρήξεις θυμού μας δημιουργούν προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τα αισθήματα θλίψης κυριεύουν για πολύ καιρό ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας ή το παραμικρό πρόβλημα μας δημιουργεί μεγάλες ποσότητες στρες.
2ο σημάδι: Αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πεσμένο για μήνες και είμαστε μόνιμα είτε γριπωμένοι, είτε έχουμε στομαχικές διαταραχές, είτε υποφέρουμε από ημικρανίες. Ο νους και το σώμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και το ένα αναπόφευκτα επηρεάζει το άλλο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα μεγάλα επίπεδα στρες ή διαστήματα θλίψης ρίχνουν την απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
3ο σημάδι: Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να μας στιγματίσει για την υπόλοιπη ζωή μας. Είναι καλό να το διαπραγματευτούμε μέσα από το ουδέτερο πρίσμα της ψυχολογίας και να βρούμε τρόπο να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές.
4ο σημάδι: Αν η απόδοση μας στην δουλειά πέσει παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες μας να είμαστε αποδοτικοί. Από τη μια πλευρά, οι συναισθηματικές δυσκολίες που περνάμε ανά διαστήματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση μας, οπότε καλό είναι να μην αφήνουμε αυτές τις δυσκολίες άλυτες για πολύ καιρό. Από την άλλη πλευρά, η επαγγελματική εξουθένωση είναι μια πολύ συχνή κατάσταση σε αυτήν την γεμάτη απαιτήσεις κοινωνία και είναι αρκετά επικίνδυνη για την ψυχική μας υγεία.
5ο σημάδι: Αν οι αγαπημένες μας δραστηριότητες γίνουν ξαφνικά ανούσιες. Αν κάθε τι που μας γέμιζε χαρά πλέον δεν έχει κανένα νόημα τότε είναι η ώρα να εξετάσουμε τι συμβαίνει και είτε να λύσουμε το λανθάνων πρόβλημα, είτε να αλλάξουμε κατεύθυνση στη ζωή μας.
6ο σημάδι: Αν ξαφνικά όλοι γύρω μας μας φαίνονται επιθετικοί ή απόμακροι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε αλλάξει εμείς και όχι εκείνοι. Πολύ συχνά βλέπουμε στον άλλον την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί μέσα σε εμάς τους ίδιους. Αυτό στην ψυχολογία το ονομάζουμε προβολή. Κάπως έτσι καταλήγουμε να προκαλούμε τις ανάλογες αντιδράσεις στους ανθρώπους του περιβάλλοντος μας, οι γύρω μας γίνονται τελικά και εκείνοι επιθετικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία λειτουργεί σαν ένας αντικειμενικός καθρέπτης δείχνοντας μας τις αιτίες της δικής μας αναστάτωσης, ποια κομμάτια της συμπεριφοράς μας προκαλούν τις αρνητικές αντιδράσεις στους άλλους και να μας δώσει τα εργαλεία ώστε να αλλάξουμε.
7ο σημάδι: Αν οι κοντινοί σας άνθρωποι μας πούνε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια, ίσως αυτό να αληθεύει. Φυσικά δεν είναι ιατροί για να μπορούν να κάνουν διάγνωση αλλά πολύ συχνά οι δικοί μας διαισθάνονται τις συναισθηματικές μας δυσκολίες και θέλουν να μας βοηθήσουν. Όταν εκείνοι δεν μπορούν ή δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τότε είναι καλή ιδέα να κάνουμε μια επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο για να δούμε αν εκείνος/η έχει να μας προτείνει κάποια εναλλακτική λύση.
Πηγή: psixologikosfaros.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.