Douglas Engelbart. Ο εφευρέτης του mouse δεν είναι πια κοντά μας…

Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε ένα από τα πλέον χρήσιμα περιφερειακά για τους υπολογιστές μας, το οποίο χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι καθημερινά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών από νεφρική ανεπάρκεια. Ο λόγος για τον Douglas Engelbart, τον εφευρέτη του mouse του υπολογιστή μας.

O Engerbalt δημιούργησε το πρώτο ποντίκι υπολογιστή το 1964 και, τέσσερα χρόνια αργότερα, πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια επίδειξη του mouse στο San Francisco, ωστόσο κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη δημιουργία του το 1970. Το πρώτο ποντίκι που δημιούργησε αποτελούνταν από ένα ξύλινο περίβλημα που κάλυπτε δύο μεταλλικούς τροχούς και διέθετε ένα μικρό κόκκινο κουμπί, μία προσέγγιση εντελώς διαφορετική από τα mouses που έχουμε συνηθίσει σήμερα. Καθώς ήταν μία ανακάλυψη πραγματικά «μπροστά από την εποχή της», το πρώτο ποντίκι δε διατέθηκε στην αγορά βέβαια νωρίτερα από το 1984, μαζί με το Macintosh της Apple.
Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του Engelbart είχε ισχύ 17 χρόνια, έτσι, όταν η τεχνολογία έγινε δημοφιλής, το 1987, αυτό είχε λήξει, με αποτέλεσμα να μη λάβει ποτέ χρήματα για τα δικαιώματα χρήσης της εφεύρεσής του.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα, έχουν πωληθεί περισσότερα από ένα δισεκατομμύρια ποντίκια, κάνοντας την εφεύρεση του Engelbart, μία πραγματική «αναφορά» για τον κόσμο των υπολογιστών και της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία σίγουρα δε θα ξεχαστεί εύκολα, κρατώντας για πάντα ζωντανό το όραμα του Douglas Engelbart αλλά και την τεράστια «κληρονομιά» που μας άφησε…
Ο Engelbart γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1925 και μεγάλωσε σε μία φάρμα κοντά στο Portland του Oregon. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Oregon State University, ενώ πέρασε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου ως ηλεκτρονικός και τεχνικός ραντάρ στις Φιλιππίνες. Μετά τον πόλεμο, εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος για την NΑCA -τον προκάτοχο της NASA- πριν συνεχίσει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. Κατόπιν εργάστηκε στο Stanford Research Institute (SRI International), όπου και έλαβε μέρος σε αρκετά ενδιαφέροντα projects, όπως το ARPANET.
Το 1997, έλαβε το Lemelson-MIT prize αξίας 500.000 δολαρίων και, τρία χρόνια αργότερα, το National Medal of Technology για τη «δημιουργία των θεμελίων του προσωπικού υπολογιστή» από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton. Από το 2005 έως σήμερα, υπήρξε ερευνητής στο Computer History Museum στο Mountain View της Καλιφόρνια.
Δείτε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Douglas Engerbalt το 1968 και την παρουσίαση του πρώτου mouse. Πρόκειται για μία ομιλία που άφησε εποχή και ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται ως «The Mother of All Demos».
http://www.digitallife.gr

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading