Η Intel ξεκινάει ένα πείραμα γύρω από τα λεγόμενα “νευρομορφικά τσιπ” (neuromorphic chips) που φιλοδοξεί να μιμηθεί τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτό το νέο τσιπ, ονόματι Loihi, αποτελείται από 128 υπολογιστικούς πυρήνες. Κάθε πυρήνας έχει 1.025 τεχνητούς νευρώνες, εφοδιάζοντας έτσι το τσιπ με περισσότερους από 130.000 νευρώνες και 130 εκατ. συναπτικές συνδέσεις.
Με βάση τον αριθμό των νευρώνων, το τσιπ Loihi θεωρείται λίγο πιο περίπλοκο από τον εγκέφαλο του αστακού. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχουν περισσότεροι από 80 δισ. νευρώνες. Με άλλα λόγια, το εν λόγω τσιπ έχει πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου.
Έχοντας ως πρότυπο το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, το τσιπ Loihi μεταφέρει δεδομένα μέσω ενός είδους παλμών μεταξύ των νευρώνων.
Σύμφωνα με την Intel, το τσιπ μπορεί να προσαρμοστεί στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος και να συλλάβει τις πληροφορίες, μετατρέποντάς τις σε γνώσεις. Τα συστήματα εκμάθησης που χρησιμοποιούνται σήμερα για τις μηχανές τελευταίας τεχνολογίας, βασίζονται σε μία σε βάθος μάθηση που απαιτεί εκπαιδευτικά μοντέλα γύρω από έναν τεράστιο αριθμό δεδομένων. Το τσιπ Loihi δεν χρειάζεται όλη αυτήν την εκπαίδευση, καθώς είναι “αυτοδίδακτο”, όπως ανακοίνωσε η Intel.
Οι ερευνητές της Intel θεωρούν ότι το τσιπ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συσκευές που χρειάζεται να μαθαίνουν σε πραγματικό χρόνο, όπως είναι τα αυτόνομα drones και αυτοκίνητα, τα οποία πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες τους περιβάλλοντος, οι κάμερες που αναζητούν αγνοούμενους ανθρώπους ή οι φωτεινοί σηματοδότες που πρέπει να προσαρμόζονται στις συνθήκες της κίνησης στον δρόμο.
Η φύση των νευρώνων του συγκεκριμένου τσιπ, θα του δώσει τη δυνατότητα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το παραδοσιακό τσιπ, όπως είπε η Intel.
Η Intel υπολογίζει πως θα λάβει το πρώτο τσιπ τον Νοέμβριο. Αυτό το πρώτο τσιπ η Intel σχεδιάζει να το διαθέσει σε πανεπιστήμια και ερευνητές που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Αν και η Intel δεν έχει στα χέρια της το τσιπ, έχει πραγματοποιήσει δοκιμές στο λειτουργικό, χρησιμοποιώντας έναν άλλο τύπο τσιπ, το FPGA, που μπορεί να επαναπρογραμματίζεται ανάλογα με την περίπτωση, όπως για παράδειγμα να βρει την πιο συμφέρουσα διαδρομή, ανάμεσα σε πολλές, σε έναν χάρτη.
Ο Narayan Srinivasa, επικεφαλής μηχανικός στην Intel Labs, αναζητά ιδέες γύρω από το νευρομορφικό σύστημα τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν είναι η πρώτη εταιρεία που έφερε στο προσκήνιο την ιδέα. Και η IBM Research εργάζεται, επί σειρά ετών, πάνω σε ένα νευρομορφικό τσιπ που ονομάζεται TrueNorth και το οποίο αποτελείται από ένα εκατομμύριο νευρώνες και 256 εκατ. συναπτικές συνδέσεις, αγγίζοντας τις δυνατότητες του εγκεφάλου της μέλισσας.
Σύμφωνα με τον Srinivasa, το τσιπ Loihi θα χρειαστεί τουλάχιστον τρία ή πέντε ακόμη χρόνια προτού βγει από τη φάση των δοκιμών στο εργαστήριο.
capital.gr σε συνεργασία με το Forbes