Nikola Tesla η διαταραχή μίας ιδιοφυίας

Βρισκόμαστε στο 1917. Ο Nikola Tesla επιστρέφει στο Ξενοδοχείο στο οποίο μένει στη Νέα Υόρκη, στο Waldorf Astoria. Κάνει πρώτα τρεις γύρους του τετραγώνου πριν μπει στο ξενοδοχείο. Αδημονεί να συναντήσει το αγαπημένο του λευκό περιστέρι, με το οποίο έχει αναπτύξει ένα είδος «ερωτικού δεσμού» Ο Τέσλα δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά παραδέχτηκε ότι ερωτεύτηκε αυτό το ιδιαίτερο λευκό περιστέρι που τον επισκέπτονταν τακτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε:

Αγάπησα αυτό το περιστέρι όπως ένας άντρας αγαπά μια γυναίκα και εκείνη με αγάπησε. Όσο «την» είχα, υπήρχε ένας σκοπός στη ζωή μου!. Ο μοναχικός τρόπος ζωής του Τέσλα προήλθε πιθανότατα από την πεποίθησή του ότι η συμβίωση με μία σύντροφο θα επηρεάσει την επιστημονική του έρευνα. «Δεν νομίζω ότι μπορείτε να αναφέρετε πολλές μεγάλες εφευρέσεις που έχουν γίνει από παντρεμένους άνδρες», παρατήρησε κάποτε.

Ο Νίκολα Τέσλα ξόδεψε κάποτε πάνω από 2.000 δολάρια για να νοσηλεύσει το λευκό περιστέρι όταν είχε τραυματιστεί. Το ποσό περιλάμβανε την κατασκευή μιας συσκευής – κάτι σαν εξωσκελετός – που υποστήριζε το περιστέρι άνετα ώστε τα οστά του να μπορούν να επουλωθούν.

Το 1922 ο Τέσλα ανέφερε ότι το λευκό περιστέρι είχε πετάξει στο δωμάτιό του για να του πει ότι θα πεθάνει. Όταν ήρθε το πουλί, είπε, ένα άσπρο φως έλαμπε από τα μάτια «της», πιο λαμπερό από οτιδήποτε είχε δημιουργήσει ποτέ με τα ηλεκτρικά του μηχανήματα. Ο Τέσλα ήταν σπαραγμένος μετά τον θάνατό «της» και είπε στους φίλους πως εκείνη τη στιγμή, ένιωσε ότι το έργο της ζωής του είχε τελειώσει!

Τα περιστέρια ήταν μόνο μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες της ιδιοφυίας του Τέσλα. Είχε απέχθεια στα υπέρβαρα άτομα καθώς και στις γυναίκες που φορούσαν μαργαριτάρια. Απεχθανόταν ακόμη το άγγιγμα των μαλλιών. Όμως η πιο γνωστή του εμμονή ήταν με το νούμερο 3 γύρω από το οποίο υπάρχουν πολλές καταγραφές ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Για παράδειγμα, συνήθως έπλενε τα χέρια του τρεις φορές στη σειρά και τριγύριζε σε ένα κτίριο τρεις φορές πριν μπει.

Το βράδυ συνήθως δειπνούσε σε εστιατόριο – μόνος πάντα – στο οποίο καθάριζε τα μαχαιροπήρουνα και τα πιάτα με 18 χαρτοπετσέτες. Ποτέ δεν χρησιμοποιούσε πλήθος αντικειμένων και δραστηριοτήτων το οποίο δεν είναι πολλαπλάσιο του 3! Τρείς φορές έπρεπε να περιδιαβεί το τετράγωνο πριν την είσοδο στο ξενοδοχείο, 18 χαρτοπετσέτες, τρεις περιστροφικές κινήσεις καθαρισμού κ.α.

Εκτός από τον ιδεοψυχαναγκασμό με τον αριθμό τρία και τα πολλαπλάσια του, κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου που έμενε έπρεπε να περιέχει τον αριθμό τρία. Έκανε ένα μικρό διάλειμμα κάθε τρεις ώρες εργασίας για να εστιάσει ξανά τις σκέψεις του. Το δωμάτιο στο οποίο βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης ήταν το 3327, που βρίσκεται στον 33ο όροφο. Ο συγγραφέας της βιογραφίας του αναφέρει ότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα έγιναν κυρίαρχα στα μεγαλύτερα του χρόνια. Από όλα αυτά, μπορούμε να δούμε ότι ήταν ένας άνθρωπος που ακολουθούσε αρκετά συγκεκριμένες ρουτίνες, και επιπλέον γυμναζόταν για τρεις ώρες την ημέρα. Αυτές οι πληροφορίες βρέθηκαν σε μια συνέντευξη του 1933 όταν ο Τέσλα ήταν εβδομήντα επτά ετών.

Η μεγαλύτερη εφεύρεση του ιδιοφυούς επιστήμονα είναι το τριφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα το οποίο αποτελεί τη βασική μέθοδο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Αν δηλαδή σήμερα χρησιμοποιούμε τριφασικό και όχι διφασικό ή τετραφασικό εναλλασσόμενο ρεύμα ίσως να μην οφείλεται μόνο σε τεχνικοοικονομικούς λόγους αλλά και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της ιδιοφυίας του Nikola Tesla!


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading