Τα έντομα σε όλο τον κόσμο οδεύουν προς αφανισμό, με αποτέλεσμα την «κατάρρευση των οικοσυστημάτων της φύσης». Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η πρώτη παγκόσμια επιστημονική έρευνα επί του αντικειμένου. Περισσότερο από το 40% των ειδών εντόμων φθίνει και το ένα τρίτο απειλείται με αφανισμό, διαπιστώνει η έρευνα.
Μάλιστα, η ταχύτητα με την οποία εξαφανίζονται τα έντομα είναι οκτώ φορές ταχύτερη από αυτή των θηλαστικών, των πτηνών και των ερπετών. Η συνολική μάζα των εντόμων μειώνεται κατά 2,5% ετησίως, όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να εξαφανιστούν εντός ενός αιώνα.
Φαίνεται ότι ο πλανήτης βρίσκεται στην αρχή ενός έκτου μεγάλου αφανισμού στην ιστορία του. Εχουν ήδη καταγραφεί τεράστιες απώλειες στα μεγαλύτερα ζώα, τα οποία μπορούν να μελετηθούν με ευκολία. Αλλά, βέβαια, τα έντομα είναι τα πιο πολυποίκιλα ζώα σε μεγάλη αφθονία. Διαδραματίζουν κομβικό ρόλο για τη λειτουργία όλων των οικοσυστημάτων, επισημαίνουν οι ερευνητές, καθώς αποτελούν ταυτόχρονα τροφή για άλλα ζώα, είναι επικονιαστές και ανακυκλώνουν τα θρεπτικά στοιχεία. Οι πληθυσμοί των εντόμων φθίνουν ήδη σε Γερμανία και Πουέρτο Ρίκο, αλλά η επιστημονική μελέτη υποδεικνύει ότι η κρίση είναι παγκόσμια. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «αν δεν μεταβάλουμε τους τρόπους παραγωγής τροφής, τα έντομα στο σύνολό τους θα αφανιστούν τις επόμενες δεκαετίες. Οι συνέπειες που θα έχει αυτό για τα παγκόσμια οικοσυστήματα θα είναι τουλάχιστον καταστροφικές».
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Conservation, αναφέρει ότι τα βασικά αίτια του αφανισμού των εντόμων είναι η εντατική γεωργία και ιδιαίτερα η βαριά χρήση παρασιτοκτόνων. Σημαντικοί παράγοντες, όμως, είναι και η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή. «Αν δεν σταματήσει η φθίνουσα πορεία των εντόμων, οι συνέπειες για τα οικοσυστήματα και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους θα είναι καταστροφικές», προειδοποιεί ο Φρανσίσκο Σάντσες Μπάγιο, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη μαζί με τον Κρις Γούικχουις της κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών στο Πεκίνο.
Οι μεγαλύτερες συνέπειες της εξαφάνισης των εντόμων αφορούν τα πτηνά, τα ερπετά, τα ψάρια και τα αμφίβια που τρώνε έντομα. «Αν αυτή η διατροφική πηγή παύσει να υφίσταται, τότε όλα αυτά τα είδη θα πεθάνουν από ασιτία», εξήγησε ο Φρανσίσκο Σάντσες Μπάγιο. Ορατές είναι οι συνέπειες στο Πουέρτο Ρίκο, όπου τα έντομα στο έδαφος έχουν μειωθεί κατά 98% τα τελευταία 35 χρόνια. Από την κατάσταση που διαμορφώνεται έχουν ήδη επηρεαστεί τόσο οι μέλισσες όσο και οι πεταλούδες.