Ημέρες ανάπτυξης θα ζήσουν οι αστικές συγκοινωνίες τους επόμενους μήνες.
Οι νέοι σταθμοί του μετρό της γραμμής 2 παραδίδονται στα τέλη Ιουλίου, ενώ ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 1 δίδεται στην κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο, όταν και θα καταστεί λειτουργικό το Wi-Fi στους κεντρικούς σταθμούς των μητροπολιτικών σιδηροδρόμων.
Oπως πληροφορείται «To Βήμα», ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί συστήματα ασύρματου Internet (Wi-Fi) σε κεντρικούς και τερματικούς σταθμούς του μετρό, δύο χρόνια μετά την εξαγγελία τού τότε υπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Ραγκούση. Προηγήθηκε ενδελεχής τεχνική μελέτη, καθώς ο υπόγειος σιδηρόδρομος διαθέτει πλήθος ασύρματων συστημάτων επικοινωνίας, όπως το TETRA, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρεμβολές στην εύρυθμη λειτουργία του μετρό. Οπως αναφέρουν στελέχη της ΣΤΑΣΥ, αξιολογούνται οι προσφορές και είναι ζήτημα χρόνου να ανατεθεί το έργο. Πάντως, όπως μεταδίδουν, η λύση της εγκατάστασης 3G ή ακόμη και LTE (κινητό ευρυζωνικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων) μελετάται θεωρητικά, καθώς καταγράφονται σημαντικές επιφυλάξεις για το κατά πόσον πρέπει να «φορτωθεί» το δίκτυο με ακόμη περισσότερες εκπομπές, αφού ήδη οι μετρήσεις της εταιρείας δείχνουν αρκετή φασματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, γύρω στον Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί ο σταθμός «Αγία Μαρίνα» της γραμμής 1 στο επιβατικό κοινό, ενώ περί τα τέλη Ιουλίου θα παραδοθούν οι σταθμοί της γραμμής 2 «Ηλιούπολη», «Αλιμος», «Αργυρούπολη» και «Ελληνικό», αναβαθμίζοντας έτσι την καθημερινότητα των κατοίκων των νοτίων προαστίων.
Εξάλλου, τους επόμενους μήνες θα ανασχεδιαστεί ο συγκοινωνιακός χάρτης των Αθηνών. Αναμένεται να υπάρξει πύκνωση κομβικών λεωφορειακών διαδρομών, ελάττωση γραμμών με μικρότερη ζήτηση και αποχώρηση των μπλε λεωφορείων από υπεραστικές διαδρομές. Το κενό θα καλύψει το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο με τη σειρά του δεν θα μπαίνει πια μέσα στην πρωτεύουσα.
Το επιβατικό κοινό θα βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό τοπίο τους επόμενους μήνες, καθώς πέρα από τη λειτουργία των νέων σταθμών, τον νέο χάρτη με τα δρομολόγια και το ασύρματο Internet, ήδη έχει ανατεθεί το έργο της τηλεματικής του στόλου λεωφορείων και τρόλεϊ της ΟΣΥ (σχετικό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος»). Ο προσωρινός ανάδοχος, η ένωση εταιρειών Intrasoft International – Intrakat, σε 18 μήνες θα εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου.
Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός δικτύου χιλίων «ευφυών» στάσεων στην πρωτεύουσα, μέσω των οποίων οι επιβάτες θα πληροφορούνται τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων από τις οθόνες που θα είναι τοποθετημένες επάνω σε αυτές, καθώς και από το κινητό τους ή τον υπολογιστή τους. Προβλέπεται και η δημιουργία κέντρου ελέγχου, απ’ όπου θα παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο» η κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών και θα γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Εντός του Ιουλίου το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης αναμένει και τις δεσμευτικές προσφορές για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το σύστημα θα αποτελείται από αυτόματες πύλες εισόδου – εξόδου, με στόχο τη μετατροπή του σε κλειστό, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της λαθρεπιβίβασης.
Θα καλύπτει όλους τους φορείς αστικών συγκοινωνιών στην Αττική: μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ. Το χάρτινο εισιτήριο και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν σταδιακά από «ηλεκτρονικές» κάρτες, με τις οποίες θα καθίσταται δυνατόν να εφαρμόζονται χρεώσεις στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή με τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες κ.ά.).
Μέσω όλων αυτών αναμένεται ότι θα αναβαθμιστούν σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και θα εξυπηρετείται καλύτερα και ταχύτερα το επιβατικό κοινό. Αλλωστε προσδοκάται ότι θα συμβάλουν στην αύξηση της επιβατικής κίνησης και συνεπώς στην αύξηση των εσόδων.
http://www.kala-nea.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.